Placek francuzki napoleon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.Ze składników na ciasto należy najpierw wyrobić ciasto, dzielimy na 5 równych części i piec. Placki nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach.
2.Masa. Na początku ucieramy dokładnie żółtka z cukrem. Z jednego litra mleka odlewamy jedną szklankę. Pozostałe mleko trzeba zagotować. W szklance mleka rozbijamy mąkę pszenną. Powstałą miksturę wlewamy na gotującego się mleka, do tego dodajemy jeszcze masło i cukier wanilinowy. Mieszamy energicznie i bez przerwy, żeby się nie przypaliło. Powstanie z tego masa o konsystencji i zapachu budyniu.Upieczone cztery placki przekładamy kremem, a piąty kruszymy i rozsypujemy na ostatniej warstwie kremu.
Porady
Po wykonaniu wszystkich czynności placek wkładamy do lodówki na 5 godzin przed spożyciem.
Komentarze