Placek francuzki napoleon

4.49 (191 ocen)

  • 1 min

Po prostu palce lizać

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki topionego masła
    3 łyżki kwaśnego mleka
    3 łyżki śmietany
    4 żółtka
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 szklanki mąki pszennej


    Krem:
    3 żółtka
    1 łyżka masła
    3 łyżki cukru
    1 litr mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek francuzki napoleon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.Ze składników na ciasto należy najpierw wyrobić ciasto, dzielimy na 5 równych części i piec. Placki nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach.
  • 2. Masa. Na początku ucieramy dokładnie żółtka z cukrem. Z jednego litra mleka odlewamy jedną szklankę. Pozostałe mleko trzeba zagotować. W szklance mleka rozbijamy mąkę pszenną. Powstałą miksturę wlewamy na gotującego się mleka, do tego dodajemy jeszcze masło i cukier wanilinowy. Mieszamy energicznie i bez przerwy, żeby się nie przypaliło. Powstanie z tego masa o konsystencji i zapachu budyniu.Upieczone cztery placki przekładamy kremem, a piąty kruszymy i rozsypujemy na ostatniej warstwie kremu.

Porady

Po wykonaniu wszystkich czynności placek wkładamy do lodówki na 5 godzin przed spożyciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować