TORT NA WALENTYNKI a'la RED VELVET

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Tort na Walentynki w kształcie serca. Tort z kremem mascarpone i ozdobami czekoladowymi.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -5 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 łyżka octu

    -2,5 szklanki mąki tortowej
    -1 płaska łyżka kakao
    -2 łyżeczki proszku

    -1 szklanka śmietanki 30 %
    -3 łyżki soku malinowego
    -5 g.barwnika spożywczego-czerwonego w płynie
    -1 szklanka oleju

    krem mascarpone:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -1 krem śmietankowy do tortów-suchy
    -500 g. serka mascarpone
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    -barwnik spożywczy w płynie-czerwony ok.10 g.

    ozdoby czekoladowe:
    -1 polewa do tortów Helio
    mata silikonowa do czekoladowych ozdób
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na walentynki a'la red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. ciasto-Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, potem żółtkami. Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Do mąki dodać ubite jajka i łopatką mieszać dolewając po trochu śmietanki. Barwnik wymieszać z sokiem i dodać do masy. Na koniec wmieszać olej. Przelać do dwóch tortownic 27 cm.wyłożonych papierem tylko na dole.
  • po upieczeniu 2. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, obie tortownice jednocześnie ok.30-35 min. w 175 *.(ułożyłam na dwóch rusztach)
  • formowanie serca 3. Z papieru z pod upieczonego ciasta, wyciąć wzór serca. Przyłożyć do zimnego upieczonego ciasta i obkroić.
  • przełożenie 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku. Dodawać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na 4 części. 1/4 kremu wyłożyć na jedno ciasto w kształcie serca.
  • drugie serce 5. Przykryć drugim sercem.
  • krem 6. 2/4 kremem posmarować cały tort. Można zrobić jakiś wzorek.
  • rozetki 7. Resztę kremu zafarbować na czerwono.(mnie wyszedł kolor różowy)
    Za pomocą dekoratora zrobić rozetki na torcie i łańcuszek na dole.
  • mata-robienie ozdób 8. ozdoby-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do papierowego rożka i wlać do odpowiednich rynienek w macie. Potrząsnąć i schłodzić.
  • ozdoby czekoladowe 9. Wyjąć z maty i ułożyć na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować