Tort na walentynki a'la red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Do żółtek dodać ocet i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, potem żółtkami. Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Do mąki dodać ubite jajka i łopatką mieszać dolewając po trochu śmietanki. Barwnik wymieszać z sokiem i dodać do masy. Na koniec wmieszać olej. Przelać do dwóch tortownic 27 cm.wyłożonych papierem tylko na dole.
2.Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, obie tortownice jednocześnie ok.30-35 min. w 175 *.(ułożyłam na dwóch rusztach)
3.Z papieru z pod upieczonego ciasta, wyciąć wzór serca. Przyłożyć do zimnego upieczonego ciasta i obkroić.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku. Dodawać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na 4 części. 1/4 kremu wyłożyć na jedno ciasto w kształcie serca.
5.Przykryć drugim sercem.
6.2/4 kremem posmarować cały tort. Można zrobić jakiś wzorek.
7.Resztę kremu zafarbować na czerwono.(mnie wyszedł kolor różowy)
Za pomocą dekoratora zrobić rozetki na torcie i łańcuszek na dole.
8.ozdoby-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do papierowego rożka i wlać do odpowiednich rynienek w macie. Potrząsnąć i schłodzić.
Komentarze