TORT ŚWIĘTY w KOMINIE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mikołajki dzisiaj dla odmiany zrobiłam tort Mikołaja który wchodzi przez komin ........niespodzianka dla małych i dużych. UŻYŁAM TU GALARETEK, BO TO BYŁ GŁÓWNIE TORT DLA DZIECI, A DZIECI SA AMATORAMI GALARETEK.

  • 2 godz.

Składniki:




  • Składniki

    BISZKOPT:
    jaja - 6 szt
    cukier - 12 łyżek
    maka pszenna - 12 łyżek
    maka ziemniaczana - 6 łyżek
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    sól - szczypta
    1litr śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1 galaretka zielona
    2 galaretka czerwona
    1 galaretka żółta
    2 śmietan fiksy
    barwniki
    sok wiśniowy
    figurka Mikołaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort święty w kominie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.

    1. WYKONANIE; Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodać 6 łyżek cukru i ubić. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z pozostałym cukrem , proszkiem do pieczenia i 1 łyżka octu na puch . Połączyć białka z żółtkami dodać przesiane obydwie mąki i delikatnie wymieszać. Wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170 st. piekarnika, piec 30-40min.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż i w poprzek, nasączyć sokiem wiśniowym.
  • 2. 2.

    Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 2szkl. wody i odstawiamy do stężenia Zimną i twardą kroimy w kostkę . Galaretkę zielona rozpuszczamy w 1szkl. wody i odstawiamy do wystudzenia, zimną kroimy w kostkę.. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1szkl. wody i odstawiamy do wystudzenia ale żeby nie stężała. 600ml śmietany ubijamy z 1 łyżka cukru pudru dodajemy zimną żółtą galaretkę , miksujemy i dodajemy kostkę czerwonej i zielonej galaretki, mieszamy.
  • 3. Na przemian przekładamy biszkopta,równamy. Resztę śmietany ubijamy łączymy z cukrem pudrem i śmietan fiksami, większą część barwimy na kolor cegły( ja użyłam barwnika czerwonego, pomarańczowego i brązowego), obkładamy tort robimy fugi.Pozostałą śmietanę wykładamy na górę tworzymy śnieg, dekorujemy.

Porady

Jeżeli nie chcemy , żeby Mikołaj nam się zabrudził, owijamy go do połowy w folię spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować