1.Biszkopt;Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem na gładką jasną piankę.Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 45 min(lekko uciśnięte palcem ciasto powinno się szybko podnieść.Wyjąć z piekarnika, upuścić płasko na podłogę z wysokości 30 cm.Wystudzić.Zdjąć obręcz,odkleić papier,przeciąć na trzy blaty.
Frużelina malinowa;Żelatynę namoczyć w 1/4szkl wody.Maliny zasypać cukrem,podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści.Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w łyżce wody.Wymieszać, zagotować,zdjąć z palnika,połowę przetrzeć przez sitko(pestki wyrzucić). Do żelatyny wlać nieco gorącego sosu, mieszać do rozpuszczenia,połączyć z resztą sosu.Wystudzić,mocno schłodzić(najlepiej kilka godzin w lodówce).
Krem malinowy;Serek mascarpone zmiksować dodając po łyżce frużeliny.Krążki ciasta przełożyć kremem,schłodzić.
Krem na wierzch i boki;Miękkie masło utrzeć na puch,dodać porcjami cukier i esencję waniliową.Posmarować wierzch i boki tortu,ponownie umieścić w lodówce(dobrze schłodzony tort łatwiej będzie dekorować lukrem plastycznym) .Lukrem obłożyć tort według własnego pomysłu .Ja zrobiłam Mikiego.
Porady
Najważniejsze żeby frużelinę zrobić dzień wcześniej.
Komentarze