tort mięsny

0 (0 ocen)

kolejna propozycja na niebanalny obiad.

Składniki:

  • składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

    warstwa I:
    około 80 dag mięsa mielonego u mnie sarnina, można użyć dowolnego rodzaju
    5 - 6 jajek
    pół szklanki płatków jaglanych
    świeże zioła: lubczyk, pietruszka, seler (liście)
    sól
    pieprz ziołowy

    warstwa II:
    pół kg pieczarek
    łyżka masła
    sól, pieprz

    warstwa III:
    2 duże cebule mogą być czerwone
    2-3 ząbki czosnku
    papryczka chili
    sól, pieprz, cukier
    łyżka masła

    warstwa IV:
    25 dag żółtego startego sera u mnie cheddar


    ulubione kiełki i warzywa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa I:
    Wszystkie składniki na pierwszą warstwę dokładnie ze sobą mieszamy. Masę mięsną dzielimy na dwie równe części.
  • 2. Warstwa II:
    Pieczarki kroimy w plasterki. Odparowujemy je na suchej patelni. Do odparowanych pieczarek dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę lub półplasterki. Czosnek kroimy w plasterki. Papryczkę drobno siekamy. Wszystkie składniki szklimy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  • 4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Dno dokładnie pokrywamy połową mięsa. Mięso uklepujemy.
  • 5. Następnie kładziemy pieczarki, cebulę, posypujemy obficie serem. Wierzch przykrywamy mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 60 minut. Upieczony torcik ozdabiamy wedle uznania.

Porady

Tort smakuje podany zarówno na gorąco jak i na zimno. Jeśli decydujemy się podać tort na zimno możemy posmarować jego wierzch i boki majonezem i dopiero wtedy udekorować świeżymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować