1.Warstwa I:
Wszystkie składniki na pierwszą warstwę dokładnie ze sobą mieszamy. Masę mięsną dzielimy na dwie równe części.
2.Warstwa II:
Pieczarki kroimy w plasterki. Odparowujemy je na suchej patelni. Do odparowanych pieczarek dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Cebulę kroimy w kostkę lub półplasterki. Czosnek kroimy w plasterki. Papryczkę drobno siekamy. Wszystkie składniki szklimy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
4.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Dno dokładnie pokrywamy połową mięsa. Mięso uklepujemy.
5.Następnie kładziemy pieczarki, cebulę, posypujemy obficie serem. Wierzch przykrywamy mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 60 minut. Upieczony torcik ozdabiamy wedle uznania.
Porady
Tort smakuje podany zarówno na gorąco jak i na zimno. Jeśli decydujemy się podać tort na zimno możemy posmarować jego wierzch i boki majonezem i dopiero wtedy udekorować świeżymi warzywami.
Komentarze