Tort jarzynowo-mięsny

4.5 (181 ocen)

  • 10 godz.

Polecam sałatkę jarzynową miesną w innym wydaniu zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową.Inspiracją przepisu był tort sałatka , który żona znalazła na stronie "twojswiatodkuchni"

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 duży słoik marynowanych pieczarek
    4 ugotowane w ziemniaki mogą być obrane lub w mundurkach
    4 ugotowane marchewki
    1 świeża czerwona papryka
    1 podwójna pierś z kurczaka
    4 ugotowane na twardo jajka
    10 dkg żółtego sera
    pęczek koperku
    pęczek szczypiorku
    przyprawa Kebab
    majonez
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki
    Ketchup
    tłuszcz do smażenia ja smażę na margarynie
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tort jarzynowo-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki tortu 1. 1.Ugotować jajka, marchewkę i ziemniaki.
    2. Odcedzić pieczarki z zalewy i lekko je odcisnąć.
    3. Szczypiorek i koperek umyć i osuszyć drobno posiekać.
    4 . Umyć mięso, ,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę Wymieszać z przyprawą i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć , ostudzić.
    5. Gdy mięso się studzi obrać ugotowane warzywa marchew i ziemniaki zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Jajka też tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
    6. Tortownicę wykładamy dokładnie folią aluminiową dno i boki i układamy kolejne warstwy:
    1-pieczarki nóżkami do góry
    2-koperek
    3-szczypiorek
    4-marchewkę – oprószyć solą i pieprzem
    5-majonez- posmarować cienką warstwą
    6-ziemniaki- posypać solą i pieprzem
    7-majonez- posmarować cienką warstwą
    8- pokrojona w kostkę papryka
    9-ostudzone mięso
    10-majonez- posmarować cienką warstwą
    11-jajka
    12-majonez(nie za grubo)
    13-ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.

Porady

Wszystkie warstwy lekko docisnąć przed nałożeniem majonezu , wtedy sałatka się nie „rozjedzie „; Gotową sałatkę wstawiamy na noc do lodówki najlepiej na najniższą półkę. Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki układając na tortownicy półmisek i odwracamy do góry dnem. Ściągamy folię aluminiową i dekorujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Warzywa Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować