Tort malinowo - kokosowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Tort ten upiekłam na urodziny mojego mężczyzny. Wszyscy, łącznie ze mną, byli zachwyceni efektem końcowym.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 7 jajek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    Na przełożenie:
    - pół słoika konfitury malinowej
    - 8 łyżek likieru kokosowego
    - 2-3 łyżki wiórek kokosowych
    - 750 ml śmietanki 30%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Na przybranie:
    - 350 ml śmietanki 30%
    - 6 łyżek wiórek kokosowych
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 2 łyżki likieru kokosowego
    - 30-40 dag ładnych, świeżych malin
    - 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort malinowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na średnich obrotach około 4 minut, aż się spienią. Cały czas ubijając zwiększać obroty miksera dodając po trochu cukier. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Obie mąki przesiać i dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia.
    Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej, na noc zostawiłam je w tortownicy w temperaturze pokojowej, przykryte z wierzchu papierem.
  • 2. Przełożenie:
    Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ubić mocno schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, ubić 350 ml śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Można też, tak jak ja, z malin ułożyć wiek jubilata na wierzchu tortu. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, połowy już nie było :) Gotowy wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
    Autor: Anna Bartczak o 12:38
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować