Tort upiekłam na rocznicę ślubu Rodziców. Jest naprawdę pyszny, a przy takich okazjach smakuje jeszcze lepiej :)
Składniki:
Ciasto biszkoptowo-naleśnikowe:
4 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki miodu
330 g śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka octu
1 i 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Masa malinowa:
100 g malin
125 g masła
1 i 1/2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka wódki miętówki
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
1 małe jajko
Masa kokosowa:
150 g serka twarogowego waniliowego
125 g masła
60 g wiórków kokosowych
1/2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 1/5 L mleka)
Masa kakaowa:
125 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
1/2 szklanki mleka
1 białko
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki kukurydzianej
wiórki kokosowe do dekoracji
olej i kasza manna do blaszki lub papier do pieczenia
Tort malinowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto jajka, żółtka, miód, śmietanę, mleko i sól zmiksować. Sodę rozpuścić w occie - dodać do masy. Na końcu wsypać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Włożyć na około 30 min do lodówki.
2.Okrągłą blaszkę (średnica 23 cm) wysmarować olejem i posypać kaszą manną (lub wyścielić papierem do pieczenia). Ciasto wyjąć z lodówki - upiec 3 placki po około 15 min każdy (180 - 200 st. C). Wystudzić.
3.Maliny rozgnieść widelcem, dodać cukier, wodę, wódkę i budyń. Dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej mieszanki ugotować budyń. Zdjąć z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać całość. Wystudzić.
4.Na masę malinową masło utrzeć na puszystą masę, porcjami dodawać przygotowany budyń, nadal ucierając. Masę malinową włożyć do lodówki.
5.Na masę kokosową masło utrzeć z serkiem i bitą śmietaną. Wsypać wiórki i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do lodówki.
6.Upieczony i wystudzony placek posmarować połową masy malinowej.
7.Na masę malinową nałożyć połowę masy kokosowej.
8.Przykryć kolejnym plackiem. Ten posmarować analogicznie do pierwszego. Całość przykryć ostatnim plackiem.
9.W garnku zagotować margarynę z cukrem i kakao. Mleko, białko i mąkę kukurydzianą dokładnie wymieszać - mieszankę wlać do margaryny z cukrem i kakao. Całość zagotować. Jeszcze ciapłą masą kakaową posmarować wierzch i boki tortu.
10.Wypiek obficie posypać wiórkami kokosowymi.
Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze