Tort malinowo - kokosowy

0 (0 ocen)

Tort upiekłam na rocznicę ślubu Rodziców. Jest naprawdę pyszny, a przy takich okazjach smakuje jeszcze lepiej :)

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowo-naleśnikowe:
    4 jajka
    2 żółtka
    1/2 szklanki miodu
    330 g śmietany 18%
    1/2 szklanki mleka
    350 g mąki pszennej
    1 łyżeczka octu
    1 i 1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli

    Masa malinowa:
    100 g malin
    125 g masła
    1 i 1/2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka wódki miętówki
    1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 małe jajko

    Masa kokosowa:
    150 g serka twarogowego waniliowego
    125 g masła
    60 g wiórków kokosowych
    1/2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 1/5 L mleka)

    Masa kakaowa:
    125 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
    1/2 szklanki mleka
    1 białko
    5 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mąki kukurydzianej

    wiórki kokosowe do dekoracji
    olej i kasza manna do blaszki lub papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Placki Ciasto

Tort malinowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort malinowo - kokosowy 1. Na ciasto jajka, żółtka, miód, śmietanę, mleko i sól zmiksować. Sodę rozpuścić w occie - dodać do masy. Na końcu wsypać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Włożyć na około 30 min do lodówki.
  • Tort malinowo - kokosowy 2. Okrągłą blaszkę (średnica 23 cm) wysmarować olejem i posypać kaszą manną (lub wyścielić papierem do pieczenia). Ciasto wyjąć z lodówki - upiec 3 placki po około 15 min każdy (180 - 200 st. C). Wystudzić.
  • Tort malinowo - kokosowy 3. Maliny rozgnieść widelcem, dodać cukier, wodę, wódkę i budyń. Dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej mieszanki ugotować budyń. Zdjąć z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać całość. Wystudzić.
  • Tort malinowo - kokosowy 4. Na masę malinową masło utrzeć na puszystą masę, porcjami dodawać przygotowany budyń, nadal ucierając. Masę malinową włożyć do lodówki.
  • Tort malinowo - kokosowy 5. Na masę kokosową masło utrzeć z serkiem i bitą śmietaną. Wsypać wiórki i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do lodówki.
  • Tort malinowo - kokosowy 6. Upieczony i wystudzony placek posmarować połową masy malinowej.
  • Tort malinowo - kokosowy 7. Na masę malinową nałożyć połowę masy kokosowej.
  • Tort malinowo - kokosowy 8. Przykryć kolejnym plackiem. Ten posmarować analogicznie do pierwszego. Całość przykryć ostatnim plackiem.
  • Tort malinowo - kokosowy 9. W garnku zagotować margarynę z cukrem i kakao. Mleko, białko i mąkę kukurydzianą dokładnie wymieszać - mieszankę wlać do margaryny z cukrem i kakao. Całość zagotować. Jeszcze ciapłą masą kakaową posmarować wierzch i boki tortu.
  • Tort malinowo - kokosowy 10. Wypiek obficie posypać wiórkami kokosowymi.
    Tort przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kakaowa Masa kokosowa Masa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować