Tort malinowo - jagodowy

4.49 (152 ocen)

  • 50 min

Tort piekłam na chrzciny mojego siostrzeńca. Miał być owocowy i lekki, życzenie zostało spełnione:) Goście zachwalali smak jak i piękne buciki wykonane z masy cukrowej przez mojego kochanego małżonka:) A sznurówki zjadła nasza Oleńka:)

  • 50 min

Składniki:

  • Tortownica 30cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa śmietanowo - jagodowa:
    200g jagód
    1 galaretka owoce leśne
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru

    Masa śmietanowo - malinowa:
    200g malin
    3 łyżeczki żelatyny
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort malinowo - jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 4 części.
  • 2. Masa śmietanowo - jagodowa: Jagody zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć
  • 3. Masa śmietanowo - malinowa: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Ostudzić. Połowę malin zmiksować, śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mus z malin, na koniec wlać żelatynę. Krótko zmiksować. Pozostałe maliny połączyć z masą śmietanową mieszając już łyżką.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwsze ciasto wyłożyć krem malinowy, przykryć ciastem na niego krem jagodowy. Ponownie ciasto, krem malinowy na końcu ostatnie ciasto. Boki i wierzch udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować