Prosty i szybki w wykonaniu tort. Niezwykle aromatyczny i pyszny.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt : 4 jwiększe ajka
drobny cukier 215 g
mąka pszenna 170 g
cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
Krem : serek waniliowy 250 g
śmietana 36 % 300 g + 1,5 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix + skórka z limonki
płatki róży w cukrze ok.90 g ( lub inna konfitura czy dżem ) + skórka z limonki
Dodatkowo fiołki i jadalny czarny pisak
Do nasączenia : herbata earl grey 200 ml
cukier + sok z cytryny do smaku
Tort limonkowy z fiołkami i płatkami róży w cukrze " fiołkowa panienka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 21-22 cm.
Spód wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto.
Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, pod koniec dodajemy cukier waniliowy.
W 3 partiach przesiewamy do masy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 175 C ok.30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto zostawiamy w piekarniku jeszcze 10 minut, potem wyjmujemy z piekarnika,.
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy.
Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ściereczką i obracamy na drugą stronę.
Zdejmujemy spód tortownicy z papierem i zostawiamy na ściereczce do wystygnięcia. Po tym zabiegu nasz biszkopt jest równy i nie opada na środku.
Krem.
Do misy przekładamy schłodzony serek i śmietanę.
Miksujemy wszystko na puszysty krem, pod koniec dodajemy cukier puder i fix.
Do ubitego kremu ścieramy skórkę z limonki i mieszamy łyżką.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki.
Wystudzony biszkopt kroimy pionowo na 2 połówki
Górną część kładziemy na paterę, nasączamy połową przestudzonej herbaty.
Nakładamy cienką warstwę płatków róży i ścieramy skórkę z limonki.
2.Wyciskamy warstwę kremu limonkowego.
Przykrywamy drugą połówką biszkoptu.
Biszkopt nasączamy i nakładamy masę na wierzch i boki tort.
Przed dekoracją warto schłodzić tort w lodówce.
Potem wyrównujemy masę i dekorujemy.
Pisakiem rysujemy kontur twarzy i nakładamy płatki fiołków.
Tort schładzamy.
3.Po 2-3 godzinach schłodzenia, lub najlepiej po nocy, tort gotowy do jedzenia.
Komentarze