Tort limonkowy z fiołkami i płatkami róży w cukrze " Fiołkowa panienka"

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Prosty i szybki w wykonaniu tort. Niezwykle aromatyczny i pyszny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt : 4 jwiększe ajka
    drobny cukier 215 g
    mąka pszenna 170 g
    cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
    Krem : serek waniliowy 250 g
    śmietana 36 % 300 g + 1,5 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix + skórka z limonki
    płatki róży w cukrze ok.90 g ( lub inna konfitura czy dżem ) + skórka z limonki
    Dodatkowo fiołki i jadalny czarny pisak
    Do nasączenia : herbata earl grey 200 ml
    cukier + sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort limonkowy z fiołkami i płatkami róży w cukrze " fiołkowa panienka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort limonkowy 1. Tortownica 21-22 cm.
    Spód wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, pod koniec dodajemy cukier waniliowy.
    W 3 partiach przesiewamy do masy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
    Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 175 C ok.30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto zostawiamy w piekarniku jeszcze 10 minut, potem wyjmujemy z piekarnika,.
    Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy.
    Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ściereczką i obracamy na drugą stronę.
    Zdejmujemy spód tortownicy z papierem i zostawiamy na ściereczce do wystygnięcia. Po tym zabiegu nasz biszkopt jest równy i nie opada na środku.
    Krem.
    Do misy przekładamy schłodzony serek i śmietanę.
    Miksujemy wszystko na puszysty krem, pod koniec dodajemy cukier puder i fix.
    Do ubitego kremu ścieramy skórkę z limonki i mieszamy łyżką.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki.
    Wystudzony biszkopt kroimy pionowo na 2 połówki
    Górną część kładziemy na paterę, nasączamy połową przestudzonej herbaty.
    Nakładamy cienką warstwę płatków róży i ścieramy skórkę z limonki.
  • Tort limonkowy 2. Wyciskamy warstwę kremu limonkowego.
    Przykrywamy drugą połówką biszkoptu.
    Biszkopt nasączamy i nakładamy masę na wierzch i boki tort.
    Przed dekoracją warto schłodzić tort w lodówce.
    Potem wyrównujemy masę i dekorujemy.
    Pisakiem rysujemy kontur twarzy i nakładamy płatki fiołków.
    Tort schładzamy.
  • TORT LIMONKOWY 3. Po 2-3 godzinach schłodzenia, lub najlepiej po nocy, tort gotowy do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować