Tort limonkowy z fiołkami i płatkami róży w cukrze " Fiołkowa panienka"

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prosty i szybki w wykonaniu tort. Niezwykle aromatyczny i pyszny.

KORAL
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Biszkopt : 4 jwiększe ajka
drobny cukier 215 g
mąka pszenna 170 g
cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
Krem : serek waniliowy 250 g
śmietana 36 % 300 g + 1,5 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix + skórka z limonki
płatki róży w cukrze ok.90 g ( lub inna konfitura czy dżem ) + skórka z limonki
Dodatkowo fiołki i jadalny czarny pisak
Do nasączenia : herbata earl grey 200 ml
cukier + sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Tort limonkowy z fiołkami i płatkami róży w cukrze " Fiołkowa panienka"

  • Tort limonkowy1. Tortownica 21-22 cm.
    Spód wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Całe jajka ubijamy z cukrem do białości, pod koniec dodajemy cukier waniliowy.
    W 3 partiach przesiewamy do masy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
    Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 175 C ok.30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto zostawiamy w piekarniku jeszcze 10 minut, potem wyjmujemy z piekarnika,.
    Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy.
    Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ściereczką i obracamy na drugą stronę.
    Zdejmujemy spód tortownicy z papierem i zostawiamy na ściereczce do wystygnięcia. Po tym zabiegu nasz biszkopt jest równy i nie opada na środku.
    Krem.
    Do misy przekładamy schłodzony serek i śmietanę.
    Miksujemy wszystko na puszysty krem, pod koniec dodajemy cukier puder i fix.
    Do ubitego kremu ścieramy skórkę z limonki i mieszamy łyżką.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki.
    Wystudzony biszkopt kroimy pionowo na 2 połówki
    Górną część kładziemy na paterę, nasączamy połową przestudzonej herbaty.
    Nakładamy cienką warstwę płatków róży i ścieramy skórkę z limonki.
  • Tort limonkowy2. Wyciskamy warstwę kremu limonkowego.
    Przykrywamy drugą połówką biszkoptu.
    Biszkopt nasączamy i nakładamy masę na wierzch i boki tort.
    Przed dekoracją warto schłodzić tort w lodówce.
    Potem wyrównujemy masę i dekorujemy.
    Pisakiem rysujemy kontur twarzy i nakładamy płatki fiołków.
    Tort schładzamy.
  • TORT LIMONKOWY3. Po 2-3 godzinach schłodzenia, lub najlepiej po nocy, tort gotowy do jedzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

limonkafiołkipłatki róży w cukrzederek waniliowy

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z truskawkami i cukrem

Dodane przez: joasik45

Biszkopt z truskawkami i cukrem☺

Lekki biszkopt z truskawkami zapieczony...

Różane ciasto

Dodane przez: Róża

Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)

Ciasto wymyśliłem sam tydzień temu...:)

Szybkie ciasto z truskawkami

Dodane przez: Anitka0804

Szybkie Ciasto z truskawkami i cukrem pudrem

Gdy latem nie mam czasu zawsze...

Limonkowe ciasto z borówkami amerykańskimi i poziomkami

Dodane przez: Ania_L

Limonkowe ciasto z borówkami amerykańskimi...

Niedawno je zamroziłam, ale nie...

Ciasto z masą waniliową i galaretkami w cukrze

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z masą budyniową i galaretkami w cukrze

Lubię relaksować się przy muzyce,...

Sernik z różą i skórką pomarańczową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z różą i skórką pomarańczową

Zawsze bałam się piec serniki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE