Tort książka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort wykonałam na moje urodziny. Był wyśmienity, wszyscy zachwycali się.

  • 3 godz.

Składniki:












  • I - placek biały

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej

    II – placek ciemny

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki w tym połowę kakao

    III – placek makowy

    4 jajka
    3/4 szklanki mąki w tym połowę maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    Masa

    1 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki mąki pszennej

    dodatkowe składniki : 2 galaretki pomarańczowe, wiórka kokosowe, białe, zielone, posypka czekoladowa 2 kostki masła, cytryna, winogron ciemny i jasny, porzeczki czerwone.

    Poncz : sok z cytryny rozcieńczyć z przegotowaną wodą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Wina

Tort książka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek-I
    Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę , dodać pozostałe składniki i upiec placek w formie 20x32 cm w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Placek - II
    Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Upiec w formie 20x32 cm w temperaturze180 stopni.
  • 3. Placek III Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak, wymieszać. Upiec w formie 20x32 cm w temperaturze180 stopni.
  • 4. Z podanych składników na masę ugotować budyń, wystudzić. Masło
    ucierać razem z budyniem.
  • 5. Galaretki rozpuścić w połowie wody co na przepisie. Biały placek przekroić na pół. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym ponczem. Wiórka kokosowe i posypkę razem wymieszać.
  • 6. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym ponczem.
  • 7. Wiórka kokosowe i posypkę razem wymieszać
  • 8. Składanie placków:
    1 – placek kakaowy -masa
    2 - placek biały – masa
    3 – placek makowy – galaretka tężejąca
    4 – placek biały – masa

    Wierzch tortu obsypać mieszanką kokosową , ozdobić winogronami i porzeczkami czerwonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mak Porzeczki Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować