Zrobiłam torcik na swoje urodziny, goście byli zachwyceni innym wyjątkowym smakiem. Pomysł na krem wpadł mi kiedy w sklepie zobaczyłam budyń o smaku krówki.
Składniki:
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 6 jaj
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
KREM:
- 2 budynie o smaku krówki na ¾ litra mleka
- 750 ml mleka
- 1 i ½ szklanki śmietany kremówki(330 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki żelatyny.
DEKORACJA:
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 2 śmietan-fixy
- 50 g białej czekolady.
Tort krówkowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170°C. Studzimy. Zdejmujemy wierzchnią skórkę z biszkoptu i rozkruszamy w miseczce. Przekrawamy biszkopt na pół.
2. Krem: budynie rozrabiamy w szklance mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku i studzimy. Kremówkę miksujemy z żelatyną i budyniem. Odkładamy dwie połówki brzoskwiń do dekoracji a resztę kroimy w kostkę i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Kremem przekładamy biszkopt.
3. Dekoracja: kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Masą śmietanową smarujemy cały tort i dekorujemy szprycą. Czekoladę ścieramy na tort na tarce na dużych oczkach. Pozostałe dwie połówki brzoskwiń kroimy w mniejsze paski i układamy na torcie. Boki tortu obsypujemy okruszkami ze skórki biszkoptu. Dekorujemy innymi dodatkami według uznania.
Porady
Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej , wtedy lepiej się kroi.
Komentarze