TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na koralowe gody z dekoracją z żywymi różami. Tort z kremem orzechowym i jagodowym. Tort z czerwonym drip-cake i dekoracją z mleka w proszku. Tort zrobiłam na jubileusz w rodzinie.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -200 ml. frużeliny z wiśniami

    KREM ORZECHOWY:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -150 g. Danonka
    -170 g. serka śmietankowego
    -1 śmietan-fix
    -5 łyżek kremu kakaowo-orzechowego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -190 g. czekoladek z kremem pistacjowym

    KREM JAGODOWY:
    -300 ml.śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -150 g. Danonka
    -170 g. serka śmietankowego
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -150 ml.frużeliny z czarnych jagód
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    TYNK:
    -400 g. masła
    -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
    -200 g. mleka w proszku

    DRIP-CAKE
    -250 g. białej czekolady
    -ok.60 ml.śmietanki 30 %
    -barwnik czerwony jadalny

    DEKORACJE:
    -100 g. mleka w proszku
    -100 g. cukru pudru
    -troszkę mleka w płynie
    -barwnik czerwony i złoty,jadalny
    -kilka różyczek z łodyżką i liśćmi+folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort jubileuszowy z żywymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 2. Górny blat biszkoptowy, obrócić górą do dołu i włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową frużeliny z wiśniami.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 3. krem orzechowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę,serki i jogurt, ubić z fiksem. Dodać krem i ubić, potem dolewać letnią żelatynę i ubić ale krótko. Wsypać pokrojone czekoladki w drobną kostkę i wymieszać. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 4. krem jagodowy-Postąpić jak z pierwszym i wyłożyć do tortownicy.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 6. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 7. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypywać w proszku. Posmarować cały tort. Można podzielić na dwa etapy. Najpierw posmarować cienko, schłodzić potem dokładniej i znowu schłodzić.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 8. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
  • TORT JUBILEUSZOWY Z ŻYWYMI RÓŻAMI 9. dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.W foremkach silikonowych odcisnąć wzory. Niektóre można pomalować. Łodyżki róż zabezpieczyć folią aluminiową, żeby sok nie spłynął do tortu. Tort udekorować w/g własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować