Tort na koralowe gody z dekoracją z żywymi różami. Tort z kremem orzechowym i jagodowym. Tort z czerwonym drip-cake i dekoracją z mleka w proszku. Tort zrobiłam na jubileusz w rodzinie.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-200 ml. frużeliny z wiśniami
KREM ORZECHOWY:
-300 ml.śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-150 g. Danonka
-170 g. serka śmietankowego
-1 śmietan-fix
-5 łyżek kremu kakaowo-orzechowego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-190 g. czekoladek z kremem pistacjowym
KREM JAGODOWY:
-300 ml.śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-150 g. Danonka
-170 g. serka śmietankowego
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-150 ml.frużeliny z czarnych jagód
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
TYNK:
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku
DEKORACJE:
-100 g. mleka w proszku
-100 g. cukru pudru
-troszkę mleka w płynie
-barwnik czerwony i złoty,jadalny
-kilka różyczek z łodyżką i liśćmi+folia aluminiowa
Tort jubileuszowy z żywymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Górny blat biszkoptowy, obrócić górą do dołu i włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową frużeliny z wiśniami.
3.krem orzechowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę,serki i jogurt, ubić z fiksem. Dodać krem i ubić, potem dolewać letnią żelatynę i ubić ale krótko. Wsypać pokrojone czekoladki w drobną kostkę i wymieszać. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
4.krem jagodowy-Postąpić jak z pierwszym i wyłożyć do tortownicy.
5.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
6.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
7.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypywać w proszku. Posmarować cały tort. Można podzielić na dwa etapy. Najpierw posmarować cienko, schłodzić potem dokładniej i znowu schłodzić.
8.polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
9.dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.W foremkach silikonowych odcisnąć wzory. Niektóre można pomalować. Łodyżki róż zabezpieczyć folią aluminiową, żeby sok nie spłynął do tortu. Tort udekorować w/g własnego gustu.
Komentarze