Tort kawowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z solą. Stopniowo dodajemy cukier, wanilię i po jednym żółtku. Na koniec, stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
2.Analogicznie przygotowujemy biszkopt kawowy. Do niego najlepiej użyć kawy w proszku, nie w granulkach. Dosypujemy ją zaraz po żółtkach. Pieczemy około 1 godz w 180 stopniach. Z obu biszkoptów wycinamy kształt wazonu. Kawowy kroimy na dwa blaty.
3.Cytrynę obieramy , kroimy w plastry zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sito, zostawiamy do ostygnięcia.
4.Krem kawowy najlepiej częściowo przygotować dzień wcześniej. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć,dosypujemy cukier oraz kawę i mieszamy. Oczywiście zdejmując wcześniej z palnika. Na koniec dodajemy startą na tarce lub pokrojoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Kiedy całość ostygnie, wstawiamy do lodówki na noc.
5. Jeden blat kawowego biszkoptu nasączamy i smarujemy powidłami. Wyciągamy z lodówki przygotowaną wcześniej śmietanę z kawą i czekoladą, dodajemy śmietan fix i ubijamy. Musimy uważać, żeby się nie zważyła. Połowę smarujemy na powidłach.
6.Układamy biszkopt waniliowy, również nasączamy i smarujemy resztą kawowego kremu. Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Nasączamy.
7.Ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem i fixem. Dokładnie pokrywamy cały tort. Do dekoracji użyłam kremu w proszku. Wsypujemy go do zimnego mleka i ubijamy na sztywno. Łączymy z wybranymi barwnikami. Dekoratorem "rysujemy" wzorki. Nakładamy w wybrane miejsca cukrowe groszki. Łodygi fiołków owijamy folią aluminiową i wbijamy w tort. Wkładamy do lodówki na co najmniej noc, żeby dobrze stężał.
Komentarze