Tort kawowy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Z okazji Dnia Matki, specjalnie dla mamy, zrobiłam tort kawowy z nutą pomarańczy. Była zachwycona.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt waniliowy
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 i 1/3 szkl mąki
    1 cukier waniliowy
    1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Biszkopt kawowy
    8 jajek
    1 i 1/3 szkl cukru
    2 szkl mąki
    1-2 łyżek kawy rozpuszczalnej (w proszku)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem kawowy
    500 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 śmietan fix

    Krem śmietankowy
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix

    Nasączenie
    1 cytryna
    ok 1,5 szkl wody
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo
    1 krem śmietankowy w proszku
    200 ml mleka
    barwniki
    ok 1 pomarańcza
    powidła z moreli
    groszki cukrowe
    świeże fiołki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort kawowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z solą. Stopniowo dodajemy cukier, wanilię i po jednym żółtku. Na koniec, stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
  • 2. Analogicznie przygotowujemy biszkopt kawowy. Do niego najlepiej użyć kawy w proszku, nie w granulkach. Dosypujemy ją zaraz po żółtkach. Pieczemy około 1 godz w 180 stopniach. Z obu biszkoptów wycinamy kształt wazonu. Kawowy kroimy na dwa blaty.
  • 3. Cytrynę obieramy , kroimy w plastry zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sito, zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Krem kawowy najlepiej częściowo przygotować dzień wcześniej. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć,dosypujemy cukier oraz kawę i mieszamy. Oczywiście zdejmując wcześniej z palnika. Na koniec dodajemy startą na tarce lub pokrojoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Kiedy całość ostygnie, wstawiamy do lodówki na noc.
  • 5. Jeden blat kawowego biszkoptu nasączamy i smarujemy powidłami. Wyciągamy z lodówki przygotowaną wcześniej śmietanę z kawą i czekoladą, dodajemy śmietan fix i ubijamy. Musimy uważać, żeby się nie zważyła. Połowę smarujemy na powidłach.
  • 6. Układamy biszkopt waniliowy, również nasączamy i smarujemy resztą kawowego kremu. Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Nasączamy.
  • 7. Ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem i fixem. Dokładnie pokrywamy cały tort. Do dekoracji użyłam kremu w proszku. Wsypujemy go do zimnego mleka i ubijamy na sztywno. Łączymy z wybranymi barwnikami. Dekoratorem "rysujemy" wzorki. Nakładamy w wybrane miejsca cukrowe groszki. Łodygi fiołków owijamy folią aluminiową i wbijamy w tort. Wkładamy do lodówki na co najmniej noc, żeby dobrze stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować