Tort na chrzest karolinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić dodając szczyptę soli i cukier na sztywno.
Pod koniec dodać żółtka.Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej,wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tortownicy, u mnie 24 cm.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu przekroić na trzy części.
2.Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody.
3.Ananasa i czekoladę pokroić w drobną kostkę.
4.1/2 szkl soku z ananasa wymieszać z sokiem z cytryny i nasączyć wszystkie części biszkopta
5.Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder,ciągle mieszając dodać tężejącą galaretkę. Dodać ananasa, czekoladę i wymieszać.
6.Umieścić w tortownicy jeden blat, wyłożyć połowę kremu, na krem drugi blat i resztę kremu. Przykryć trzecim blatem i schłodzić.
7.Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch, pod koniec dodając mleko.
Kremem tym posmarować cały tort.
8.Masę cukrową rozwałkować, obłożyć tort i dowolnie udekorować.
U mnie to są trampki i kwiatki z masy cukrowej.
Komentarze