Tort karabin

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort przygotowany na 40ste urodziny żołnierza.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jaj
    - 1 1/2 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    - 2 budynie śmietankowe
    - 2 szklanki mleka
    - 1 kostka masła lub dobrej margaryny
    - cukier (tyle ile na przygotowanie 2 bydyniów wg przepisu na opakowaniu)
    - opcjonalnie: zielony barwnik spożywczy

    Dekoracja:
    - lukier plastyczny czarny i brązowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort karabin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie biszkoptu 1. Upiec biszkopt:
    Całe jajka miksować na najwyższych obrotach miksera z cukrem na puszystą masę.
    Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem.
    Delikatnie wymieszać.
    Upiec w prostokątnej formie - 30-35 min w temp. 180 stopni.
  • pokrojony biszkopt 2. Z wystudzonego biszkoptu wyciąć części karabinu. Ja zrobiłam to przykładając wcześniej przygotowany "wykrój" na papierze.

    Każdy element przeciąć wzdłuż, ponieważ będzie przekładany kremem.

    Biszkopt nasączyć dowolnym ponczem lub mocną herbatą.
  • biszkopt po przełożeniu kremem i złączeniu części 3. Przygotować krem:
    Ugotować oba budynie w dwóch szklankach mleka.
    Masło lub margarynę utrzeć na puch, ucierając stopniowo dodawać budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
    W trakcie ucierania można dodać odrobinę barwnika.

    Przełożyć biszkopt kremem.
  • gotowy tort 4. Złożyć poszczególne elementy karabinu razem.
    Wierzch posmarować kremem.

    Lukier plastyczny rozwałkować na pożądaną grubość i obłożyć nim tort.

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować