TORT IMIENINOWY Z CZEKOLADOWĄ SERWETKĄ

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Dwa torty piekłam na Barbarę, jeden dla synowej drugi dla koleżanki.Serwetka to moja inspiracja, sama ją wykonałam.Tort z kremem czekoladowym i brzoskwiniami.Tort pyszny i ładnie się prezentujący.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na 1 tort.
    - biszkopt:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -125 g. mąki tortowej
    -125 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem czekoladowy ciemny:
    -1 czekolada mleczna
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    - 1 śmietan-fix
    -1 jogurt grecki tj.400 g.
    -2 łyżki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    1/2 puszki brzoskwiń

    krem czekoladowy jasny:
    -1 czekolada biała
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -50 g.cukru pudru
    - 1 śmietan-fix
    -3 serki Tutti waniliowe tj.450 g.
    -1 serek mascarpone
    -2,5 łyżki żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    masa krówkowa:
    -1 masło
    -1/2 puszki masy krówkowej(o temperaturze pokojowej)
    -3/4 szklanki cukru pudru

    migdały mielone, do obsypania boków tortu

    ozdoby:
    -1/2 czekolady gorzkiej 60 %
    -1/2 czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort imieninowy z czekoladową serwetką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.
  • biszkopt przecięty 2. Po przestygnięciu, przekroić na 2 krążki.
  • nasączenie 3. Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
  • przełożenie 4. krem ciemny-Czekolady wraz ze śmietanka,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Potem porcjami dodawać jogurt i zmiksować. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Trochę (ok.1 szklanki)kremu zostawić w misce a resztę wyłożyć na biszkopt w tortownicy,rozsmarować.
    Poukładać odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie.
  • rozetki 5. Tym pozostawionym kremem, zrobić rozetki na tacy.(śpieszyć się bo gęstnieje)
    Teraz można poukładać odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie na kremie w tortownicy.
  • tort przełożony 6. krem jasny-Postąpić tak samo jak przy ciemnym, tylko tu zamiast jogurtu, dodajemy serki Tutti i mascarpone(porcjami).
    Rozsmarować po brzoskwiniach.Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i schłodzić.
    Zdjąć obręcz z tortu.
  • masa krówkowa 7. masa krówkowa-Masło zmiksować z pudrem, potem masą krówkową.Posmarować cały tort.
  • obsypane boki 8. Boki obsypać migdałami.
    Poukładać zrobione wcześniej rozetki.Przenosić łopatką, albo nożem ze sztućców.
  • przygotowanie dekoracji 9. Dekoracje można zrobić wcześniej. Przygotować wzory: namalować mazakiem na kartoniku,jakie chcemy.Czekolady roztopić nad parą. Przelać do rożka papierowego. Na kartonik ułożyć twardą folię, albo po prostu papier prześwitujący. Nanosić czekoladę na wzory. Schłodzić i jak jest twarda, to delikatnie odkleić.
  • dekoracje na torcie 10. Ułożyć na torcie dekoracje.
  • moje torty 11. Moje torty.

Porady

Piekłam dwa torty i upiekłam 1 biszkopt biały, drugi z kakao. Potem pomieszałam połówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Masa krówkowa Migdały Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować