Tort falbankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.
Dodawać po kolei żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić biszkopt do ostygnięcia.
Zimny przekroić na 3 części, każdy blat nasączyć wódką z sokiem cytrynowym.
Śmietankę ubić mikserem aby była sztywna.
Wmieszać cukier puder i ekstrakt.
Dodać kilka przekrojonych truskawek, wymieszać - kremem przełożyć biszkopty (pomiędzy blaty wyłożyć plasterki truskawek) oraz rozsmarować krem na wierzchu i bokach tortu.
Przygotowanie kremu na bazie bezy: białka wlać do miski metalowej, dodać cukier i ustawić misę nad kąpielą wodną.
Podgrzewając, cały czas mieszać rózgą białka aż cukier się rozpuści - nie będzie wyczuwalny przy rozcieraniu palcami.
Odstawić do lekkiego ochłodzenia, a następnie ubić całość aż masa będzie sztywna i bardzo gęsta - potrwa to około 10 minut.
Po tym czasie stopniowo dodawać masło po małych kawałkach i miksować dalej (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być) aż krem z rzadszego stanie się naprawdę gęsty.
Dodać ekstrakt, barwnik i wymieszać.
Przełożyć krem do szprycy z tylką łezką i dekorować w falbanki - trzymamy szprycę skierowaną końcówką do dołu, węższa i ostra część końcówki w stronę naszego ciała i wyciskamy falbanki od dołu do góry.
Komentarze