Tort dla Sebusia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort zrobiłam na 4 urodziny mojego wnuczka

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt- 5 jajek duże, 3/4 szkl mąki przennej, 1/4 szkl mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.3/4 szkl cukru . Krem-śmietankowy- 1200 ml kremówki, 6 śmietan fix, 3 łyżki cukru pudru, dzem, puszka brzoskwiń, barwnik ja użyłam niebieskiego,250 gr serka mascarpone, dekoracje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort dla sebusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- białka ubijamy na sztywno dodając cukier nadal ubijając dodajemy żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z białkami . Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopt wystudzic następnie kroimy na trzy blaty, 2 blaty nasączamy sokiem z brzoskwin.
  • 2. Krem śmietankowy- śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder, oraz powoli śmietan fixy, po ubiciu wkładamy do lodówki. Kroimy brzoskwinie na kostkę i odkładamy na bok.Bierzemy 1 blat smarujemy go dzemem i nakładamy krem śmietankowy, na krem pokrojone brzoskwinie, pozostały krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy powoli 250 gram serka mascarpone i delikatnie łączymy ze ubitą śmietaną .nakładamy 2 blat smarujemy dzemem nakładamy krem ze serkiem, nakładamy 3 blat. Do pozostałego kremu dodajemy troszkę barwnika i delikatnie mieszamy.
  • 3. Cały tort smarujemy niebieskim kremem na górę przykładam zdjęcie wnuczek na swoim motorku (trochę mi się zmoczyło ale widac) ozdabiam jeszcze kremem, dekoracjami i koralikami . Boki obkładam masą cukrową pokrojoną w małe cząsteczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować