Tort dla sebusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt- białka ubijamy na sztywno dodając cukier nadal ubijając dodajemy żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z białkami . Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopt wystudzic następnie kroimy na trzy blaty, 2 blaty nasączamy sokiem z brzoskwin.
2.Krem śmietankowy- śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder, oraz powoli śmietan fixy, po ubiciu wkładamy do lodówki. Kroimy brzoskwinie na kostkę i odkładamy na bok.Bierzemy 1 blat smarujemy go dzemem i nakładamy krem śmietankowy, na krem pokrojone brzoskwinie, pozostały krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy powoli 250 gram serka mascarpone i delikatnie łączymy ze ubitą śmietaną .nakładamy 2 blat smarujemy dzemem nakładamy krem ze serkiem, nakładamy 3 blat. Do pozostałego kremu dodajemy troszkę barwnika i delikatnie mieszamy.
3.Cały tort smarujemy niebieskim kremem na górę przykładam zdjęcie wnuczek na swoim motorku (trochę mi się zmoczyło ale widac) ozdabiam jeszcze kremem, dekoracjami i koralikami . Boki obkładam masą cukrową pokrojoną w małe cząsteczki.
Komentarze