Tort dla wnusia sebusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku.mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą i delikatnie wmiesza w masę jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni około 45 min do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopt studzimy ,dzielimy na 3 krążki.Każdy krążek nasączam syropem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny.
2.2.
Krem śmietankowy z mascarpone - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Serek mascarpone miksujemy na puch i delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną..
Krążki biszkoptowe nasączam syropem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny,Spodni krążek smaruje dżemem nakładam część masy śmietankowej ,nakładam drugi krążek robię to samo co z pierwszym , nakładam trzeci ostatni krążek,dociskam równam ,cały tort obkładam masą śmietankowo - serową ,boki obkładam zmielonymi orzechami .Górę dekoruje ozdobami i masą śmietakową
Komentarze