Tort 2 w 1, mleczna kanapka i piłka nożna. Tort z ciemnymi biszkoptami i kremem mocno mlecznym.Tort z ozdobami z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla średniego wnuczka, na bal urodzinowy dla dzieci.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT: 3 x (30x40)
-4 jajka
-100 gr. cukru
-70 g. mąki tortowej
-40 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
BISZKOPT: 1 x tortownica 27 cm.
-4 jajka
-100 gr. cukru
-70 g. mąki tortowej
-40 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
DO NASĄCZENIA:
-3/4 szklanki wody z sokiem malinowym
KREM MLECZNY Z MASCARPONE:
(do nadziania piłki i I warstwy tortu)
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-130 ml. mleka skondensowanego słodzonego
-100 g. mleka w proszku
-17 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
KREM MLECZNY Z MASCARPONE:
(do II warstwy tortu)
-500 g. serka mascarpone
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-120 ml. mleka skondensowanego słodzonego
-100 g. mleka w proszku
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
TYNK NA PIŁKĘ:
-400 g. masła
-200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego
-200 g. mleka w proszku
DEKORACJE:
-200 g. mleka w proszku
-200 g. cukru pudru
-troszkę mleka w płynie
-barwniki jadalne
POLEWA CZEKOLADOWA NA TORT:
-150 g.nutelli
-300 g. mlecznej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %
-50 g. masła
Tort "mleczna kanapka" dla 10-latka, fana piłki nożnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przykryć trzecim biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
2.Tort udekorować ozdobami.
3.Zrobić też resztę dekoracji, jak miniaturki piłek. Zrobić jednakowej wielkości kulki i poukładać na kawałku rozwałkowanej masie. Ale przed układaniem posmarować ją odrobiną wody. Delikatnie rozwałkować te kulki.
Okrągłą foremką wyciąć piłeczkę. Na nich przykleić literki i cyferki.
4.Trochę schłodzić, pod piłkę włożyć grube słomki do napoi i obciąć równo z powierzchnią tortu.
5.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort.
6.mleczna kanapka-Po schłodzeniu, przykryć paterą i obrócić "do góry nogami".Zdjąć blaszkę i papier.Boki można minimalnie obciąć, wyrównać.
7.Z białej masy wyciąć sześciokąty.
Wzory przyłożyć na jeszcze nie zastygłym tynku.
8.ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym.
Brać po kawałku masy i wycinać wzory na piłkę,pięciokąty granatową.Wycinać w/g wzoru. (moja miska miała obwód 55 cm.x 2 =110 : 3 =3,66 cm miał mieć bok wzorów)
9.tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą kopułę.
10.Schłodzoną piłkę wyjąć z miski, odwracając na spód tortownicy.
11.biszkopt-Białka ubić z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką.Dodać olej i wymieszać delikatnie. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*.
Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.
Upiec takie trzy biszkopty.
12.Drugi krem zrobić identycznie i wyłożyć na biszkopt.
13.Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć resztą soku.
14.Resztę kremu wyłożyć na nasączony biszkopt w zabezpieczonej blaszce.
15.Przykryć wyciętym krążkiem. Zafoliować i schować do lodówki.
16.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
Śmietankę ubić z serkiem i mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem gęstnieje.Wyłożyć do miski na piłkę.
17.Miskę zafoliować i włożyć tą dużą część.
18.W spodnim blacie wyciąć trójkąt a w drugim koło objętości miski.
19.Biszkopt w tortownicy tak samo zrobić ale piec z 5 min. dłużej.Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.
Komentarze