Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO I: Wodę, margarynę, cukier i kakao zagotować i odstawić do wystudzenia, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (śr.24) i piec ok 45 min w 180*. Po upieczeniu przekroić na cztery części, jedną z nich pokruszyć.
2.CIASTO II: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tem. 160-180*C przez 30-40 min
3.MASA: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
4.PRZEŁOŻENIE:
ciasto kakaowe- masa-ciasto kokosowe-masa-ciasto kakaowe- masa-ciasto kakaowe- całe ciasto posmarować pozostałą masą, obsypać pokruszonym biszkoptem i ozdobić czekoladowymi kulkami.
Komentarze