Pyszny torcik o ciekawym połączeniu smakowym. Masa z rodzynek na wierzchu ładnie się prezentuje i znakomicie smakuje. Ciasto można to przygotować również w tradycyjnej blaszce.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt (składniki na jeden blat tortu)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tort czekoladowo - rodzynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki moczymy dzień wcześniej w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień odsączamy rodzynki - alkohol zachować.
Biszkopt - Ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec do piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 30 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180. (Pieczemy 3 blat ciasta)
2.Masa budyniowa - Gotujemy oba budynie - studzimy, następnie ucieramy masło dodają stopniowo po łyżce budyniu
3.Masa czekoladowa - Rozpuszczamy na parze w miseczce masło z obiema czekoladami, dodać rodzynki - wymieszać.
4.Przełożenie ciasta Biszkopt - dżem porzeczkowy - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - na wierzch rozsmarowujemy masę rodzynkową. Ciasto odkładamy do zastygnięcia.
Komentarze