Tort rodzynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej.Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie "odchodził" od blachy, (około 30 minut). Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
2.MASA KAWOWA:
W połowie szklanki mleka wymieszać budyń, kakao, kawę i aromat. Resztę mleka zagotować, Wlać budyń i wymieszać. Ostudzić, a gdy będzie letni zmiksować z kostką margaryny.
3.Dżem porzeczkowy wymieszać z octem balsamicznym. Podkreśli to jego smak.
4.Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Spód posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kawową (zostawiając 3-4 łyżki masy do posmarowania wierzchu) i przykryć drugim blatem.
Powierzchnię posmarować resztą masy, wysypać namoczone rodzynki i polać polewą czekoladową.
Odstawić do schłodzenia.
Porady
Rodzynki najlepiej moczyć przez całą noc.
Ciasto najlepiej prezentuje się w tortownicy.
Zamiast kawy Velvet można użyć każdej rozpuszczalnej, np. cappuccino.
Komentarze