Tort Rodzynkowy

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Do pieczenia nie używam alkoholu, ale aromat rumowy świetnie wkomponował się w smak ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki maki tortowej
    1/3 szklanki maki ziemniaczanej
    kopiasta łyżka kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    MASA KAWOWA:
    500 ml mleka
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kawy Jacobs Velvet
    1,5 łyżeczki kakao
    2 płaskie łyżki cukru
    kilka kropel aromatu rumowego
    kostka margaryny Palma

    DODATKOWO:
    szklanka rodzynek (najlepiej namoczone przez całą noc)
    dżem porzeczkowy
    2 łyżeczki octu balsamicznego
    gotowa polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Cappuccino

Tort rodzynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej.Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie "odchodził" od blachy, (około 30 minut). Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
  • 2. MASA KAWOWA:
    W połowie szklanki mleka wymieszać budyń, kakao, kawę i aromat. Resztę mleka zagotować, Wlać budyń i wymieszać. Ostudzić, a gdy będzie letni zmiksować z kostką margaryny.
  • 3. Dżem porzeczkowy wymieszać z octem balsamicznym. Podkreśli to jego smak.
  • 4. Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Spód posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kawową (zostawiając 3-4 łyżki masy do posmarowania wierzchu) i przykryć drugim blatem.
    Powierzchnię posmarować resztą masy, wysypać namoczone rodzynki i polać polewą czekoladową.
    Odstawić do schłodzenia.

Porady

Rodzynki najlepiej moczyć przez całą noc. Ciasto najlepiej prezentuje się w tortownicy. Zamiast kawy Velvet można użyć każdej rozpuszczalnej, np. cappuccino.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Masa kawowa Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować