Tort czekoladowo- porzeczkowy

5 (141 ocen)

Owoce oraz czekolada zawsze pysznie smakują! Stąd pomysł na taki właśnie torcik! Aby ciasto ciekawiej wyglądało w przekroju do jego wykonania użyłam tortownic o różnych średnicach. W ten sposób czekoladowy środek został zamknięty w porzeczkowej, orzeźwiającej warstwie:). POLECAM!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka mąki,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • ¾ łyżki oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta sody
    Masa czekoladowa:
    • 150 gram masła,
    • 1,5 tabliczki czekolady deserowej,
    • 2 żółtka,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • cukier do smaku
    Masa serowo-porzeczkowa:
    • około 400 gram porzeczki czarnej,
    • łyżka cukru kryształu,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 400 g sera z wiaderka,
    • 3 lekko kopiate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody,
    • Cukier puder do smaku-około 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo- porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. Sypkie składniki łączymy ze sobą. Oddzielone od żółtek białka ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę i przekładamy masą czekoladową.
  • dodanie czekolady 2. MASA: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy. Miksujemy. Pozostałą połówkę czekolady kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do gotowej masy. Mieszamy już za pomocą łyżki.
  • przekładnie tortu 3. Gotową masą przekładamy przekrojony czekoladowy biszkopt.
    Tak przełożone ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawiamy do zastygnięcia, po czym wylewamy na nie oraz wokół masę serowo - porzeczkową.
  • przygotowanie musu 4. MASA PORZECZKOWA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymujemy ok 1 szklankę gęstego musu porzeczkowego. Gotowy mus studzimy.
  • dodanie musu 5. Żelatynę rozpuszczamy w około ½ szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę.
  • pozostawienie do zastygnięcia 6. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy „na” oraz „wokół” przełożonego wcześniej biszkoptu czekoladowego. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
    Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować