Tort porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Usztywnić cukrem. Ubijając dodawać pojedynczo żółtka i następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem. To już zrobić bardzo delikatnie szpatułką.
Pieczenie 180 stopni - 30 min.
2.Ciemny biszkopt zrobić tak samo jak jasny, tyle tylko, że kakao pomieszać z mąkami. Pieczenia jw.
3.Masło z cukrem ubić na puch. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać. Dodawać po łyżeczce śmietany nie przerywając ubijania. Wcisnąć sok z cytryny.
Podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao.
4.Porzeczki oczyszczone, umyte dokładnie rozgotować. Przetrzeć przez sito ,dodać cukier i jeszcze raz zagotować. Całość wystudzić.
5.Biszkopt ciemny rozkroić na dwa krążki. Przełożyć jasnym kremem.
Biszkopt jasny rozkroić i przełożyć musem porzeczkowym.
Ciemną i jasna część połączyć ciemnym kremem.
Jasnym kremem posmarować wierzch i boki. Udekorować wg uznania. Smacznego.
Komentarze