Tort porzeczkowy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jest tort imieninowy dla mojej córki Anuli. W załączeniu gustowny drobiazg....biżuteria z czarnych pereł.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    5 łyżek maki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru drobnego
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 g masła roślinnego
    szklanka cukru pudru
    3 żółtka
    200 g śmietany
    sok z cytryny

    2 łyżki kakao

    Masa porzeczkowa:
    600g czarnej porzeczki
    500 g cukru trzcinowego żelującego

    czarne porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Ciasto

Tort porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Usztywnić cukrem. Ubijając dodawać pojedynczo żółtka i następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem. To już zrobić bardzo delikatnie szpatułką.
    Pieczenie 180 stopni - 30 min.
  • 2. Ciemny biszkopt zrobić tak samo jak jasny, tyle tylko, że kakao pomieszać z mąkami. Pieczenia jw.
  • 3. Masło z cukrem ubić na puch. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać. Dodawać po łyżeczce śmietany nie przerywając ubijania. Wcisnąć sok z cytryny.
    Podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao.
  • 4. Porzeczki oczyszczone, umyte dokładnie rozgotować. Przetrzeć przez sito ,dodać cukier i jeszcze raz zagotować. Całość wystudzić.
  • 5. Biszkopt ciemny rozkroić na dwa krążki. Przełożyć jasnym kremem.
    Biszkopt jasny rozkroić i przełożyć musem porzeczkowym.
    Ciemną i jasna część połączyć ciemnym kremem.
    Jasnym kremem posmarować wierzch i boki. Udekorować wg uznania. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować