Biszkopt:
Forma o średnicy 26 cm:
5 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.
Jak wystygnie przekrawamy na trzy
Tort czekoladowo-porzeczkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.
Jak wystygnie przekrawamy na trzy krążki i nasączamy alkoholem lub woda z cytryną.
Wykonanie kremu.
Ubijamy smietane dodajemy cukier i rozpuszczona ale przestudzoną czekoladę a na koniec żelatynę ubijamy jeszczę chwilkę i przzekładamy tort na zmiane z konfitura z czarnej porzeczki.
Komentarze