Tort czekoladowo-porzeczkowy.

0 (0 ocen)

Tort jest pyszny,wilgotny oraz nie słodki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    Forma o średnicy 26 cm:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.
    Jak wystygnie przekrawamy na trzy

    Krem:
    400 ml śmietany 30%
    tabliczka gorzkiej czekolady
    łyzeczka cukru pudru
    2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-porzeczkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni.
    Jak wystygnie przekrawamy na trzy krążki i nasączamy alkoholem lub woda z cytryną.

    Wykonanie kremu.
    Ubijamy smietane dodajemy cukier i rozpuszczona ale przestudzoną czekoladę a na koniec żelatynę ubijamy jeszczę chwilkę i przzekładamy tort na zmiane z konfitura z czarnej porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować