Pizza z patelni to idealne rozwiazanie dla tych ,ktorzy nie maja piekarnika-smakuje wybornie!
Składniki:
Ciasto na 4 pizze z patelni o sred. 26 cm
.600 gr maki pszennej
.25 gr drozdzy swiezych
.1 i 1/3 szklanki cieplej wody
.1 lyzeczka soli
.1 lyzeczka cukru
.3 lyzki oleju roslinnego
Sos do pizzy "szybki"
.puszka pomidorow
.1/2 zabka czosnku
.cwiartka malej cebuli
.sol,pieprz i oregano ( suszone )
Pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn robimy z 1/3 szklanki cieplej wody,drozdzy i cukru-odstawiamy.
2.Do miseczki przesiewamy make,dodajemy sol-mieszamy.
Robimy dolek w mace,dodajemy zaczyn,olej,reszte wody ( dolewamy powoli tak aby ciasto mialo konsystencje spojna i sprezysta ).
3.Ciasto wyrabiamy chwile,przykrywamy miseczke folia spozywcza,potem sciereczka i odstawiamy na 1,1/2 godz.do wyrastania.
4.Robimy sos:otwieramy puszke z pomidorami,przelewamy do wysokiego naczynia,dodaje czosnek i cebule i miksuje wszystko recznym blenderem.
Dodajemy do sosu przyprawy mieszamy wszystko lyzka i juz jest gotowy.
5.Gotowe ciasto wykladamy na deske i wyrabiamy porzadnie az pojawiajace sie pecherzyki powietrza zaczna pekac.
Dzielimy ciasto na 4-y rowne czesci.
6.Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek ale moze tez byc olej roslinny i ogrzewamy ja.
7.Czesc ciasta walkujemy lub rozciagamy dlonmi na okragly dysk,pasujacy wymiarem do naszej patelni.
8.Kladziemy placek na patelnie i podpiekamy ,bez przykrycia,kiedy jest dobrze przypieczony odwracamy go na druga strone,nakladamy sos,szynke,oliwki i sery,przykrywamy pokrywka i pieczemy na nieco zmniejszonym ogniu.
9.Po kilku minutach ,kiedy sery sie rozpuszcza,a dno pizzy ladnie przypiecze,pizza jest gotowa.
Przed podaniem posypujemy ja listkami bazylii.
10.Moja wloska rodzina byla zachwycona wczorajsza pizza z patelni -polecam wiec ja i Wam.
Smacznego!
Komentarze