Tort makowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort jest idealny na wyjątkowe okazje. Mokry, słodki i rozpływający się w ustach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    - 8 jajek
    - 220 g cukru pudru
    - 250 g maku
    - laska wanilii
    - 1 łyżka miodu
    - 60 g bułki tartej
    - olejek migdałowy

    Ciasto kruche:
    - 150 g mąki pszennej
    - 1 jajko
    - 50 g cukru
    - 100 g masła lub margaryny

    Do przełożenia:
    - kwaśny dżem (np. jeżynowy, wiśniowy)
    - 2 kostki masła
    - 1 puszka masy kajmakowej

    Do dekoracji:
    - opakowanie drażetek kakaowych
    - orzechy włoskie

    Dodatkowo:
    - masło/margaryna i bułka tarta do formy
    - mleko do sparzenia maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:

    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min, do zarumienienia, w temp. 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto makowe:

    Mak sparzyć w mleku. Osączyć i dwukrotnie zmielić.
    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
    Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartę, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 krążki.
  • 3. Masa do przełożenia i dekoracji:

    Utrzeć masło. Cały czas ucierając, dodawać masę kajmakową do całkowitego, dokładnego połączenia składników.
  • 4. Wykończenie:

    Ciasto kruche ułożyć na paterze. Przekładać krążkami ciasta makowego, kremem i dżemem (krem i dżem w dowolnej kolejności). Najważniejsze jest, aby kruche ciasto znalazło się na dole tortu.

    Wierzch tortu oraz boki posmarować kremem kajmakowym. Udekorować drażami i orzechami.

    Tort powinien poleżakować trochę w lodówce przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować