Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min, do zarumienienia, w temp. 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Ciasto makowe:
Mak sparzyć w mleku. Osączyć i dwukrotnie zmielić.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartę, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 krążki.
3.Masa do przełożenia i dekoracji:
Utrzeć masło. Cały czas ucierając, dodawać masę kajmakową do całkowitego, dokładnego połączenia składników.
4.Wykończenie:
Ciasto kruche ułożyć na paterze. Przekładać krążkami ciasta makowego, kremem i dżemem (krem i dżem w dowolnej kolejności). Najważniejsze jest, aby kruche ciasto znalazło się na dole tortu.
Wierzch tortu oraz boki posmarować kremem kajmakowym. Udekorować drażami i orzechami.
Tort powinien poleżakować trochę w lodówce przed podaniem.
Komentarze