Torcik malinowo-limonkowy

0 (0 ocen)

Połączenie smaku maliny i limonki było super udanym pomysłem:)słodki a zarazem lekko kwaśny smak i do tego niebiańsko lekka bita śmietana:)mniammmmm....

Składniki:

  • Biszkopt I
    5 jajek
    1/4 szkl.mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl mąki tortowej
    4 łyżki oleju
    3/4 szkl cukru

    Biszkopt II
    7 jajek
    1 1/2 szkl mąki tortowej
    1 1/2 szkl cukru
    5 łyżek oleju
    3-4 łyżki kakao

    Krem I
    500 ml.śmietany 36%
    2 śmietan-fix
    cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru pudru
    250 ml serka mascarpone
    sok z 1-2 limonek
    skórka starta z limonki

    Krem II
    5OOml śmietany 36%
    2 śmietan-fix
    cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru pudru
    2 garstki malin
    (ewentualnie sok z malin lub frużelina-jeśli chcemy "czerwoną masę")

    Krem maślany
    Kasia-margaryna
    3/4 szkl cukru pudru
    cukier waniliowy
    sok z 1 cytryny

    dekoracja:
    ja użyłam gotowej masy cukrowej(to naprawdę proste)
    nasączyć(sok z cytryny i przestudzony napar z herbaty)
    dżem malinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik malinowo-limonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodać cukier i ubijać wlać pół kieliszka octu,dodać żółtka,ubić na puch,następnie silikonową łopateczką dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać,wylać do formy( 25*40) i wstawić do piekarnika,piec 25 min temp 180-190 C.Nasączyć
  • 2. Drugi biszkopt upie,dodać tak samo ,a po ostudzeniu przekroić na pół.Nasączyć
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubić,dodać smietan fix ,cukier puder,cukier waniliowy,i delikatnie serek mascarpone i sok z limonki i startą skórkę z limonki
  • 4. Drugi krem zrobić podobnie dodać maliny albo w całości albo zmiksować (jak ktoś lubi,ja delikatnie wymieszałam po wyłączeniu miksera)
  • 5. Krem maślany:Margarynę wyciągnąć z lodówki aby była miękka,utrzeć na puch,dodać cukier,cukier waniliowy i sok z cytryny
  • 6. PRZEŁOŻENIE:CIEMNY BISZKOPT-DŻEM-MASA MALINOWA-BISZKOPT JASNY-MASA LIMONKOWA - BISZKOPT CIEMNY- OBŁOŻENIE KREMEM MAŚLANYM-LUKIER PLASTYCZNY-OZDOBY

Porady

Tort przekładamy masą śmietanową,ale trzeba boki i wierzch obłożyć kremem maślanym,bo inaczej lukier(masa cukrowa)ulegnie zniszczeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować