TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY

4.5 (163 ocen)

Kilka lat temu zrobiłam pierwszy swój tort i króluje na moim stole do dnia dzisiejszego. Przygotowuję go na wielkie uroczystości rodzinne lub spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    6 jajek
    3 / 4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    Biszkopt śmietankowy:
    6 jajek
    3 / 4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    Masa cytrynowa:
    2 budynie śmietankowe lub cytrynowe
    3 / 4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
    1 / 2 litra mleka
    1 - 2 cytryny
    Masa czekoladowa:
    2 budynie czekoladowe
    3 / 4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
    1 / 2 litra mleka
    1 - 2 łyżki kakao
    1 olejek rumowy spirytusowy
    Nasączenie:
    3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej
    1 olejek spirytusowy arakowy
    1 olejek spirytusowy rumowy
    1 sok z cytryny
    odrobina cukru - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Torty Desery Biszkopty

Tort czekoladowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać trzepaczką lub drewniana łyżką.
    Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.
  • 3. Masa czekoladowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec wsypać kakao i dodać olejek rumowy. Całość wymieszać.
  • 4. Nasączenie - wszystkie składniki na nasączenie wymieszać i doprawić cukrem do smaku.
  • 5. Przełożenie:
    Każdy biszkopt podzielić na dwa placki i przełożyć masą. Biszkopt nasączyć i przełożyć masą. Na koniec udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna Kakao Masa Masa kakaowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować