Kilka lat temu zrobiłam pierwszy swój tort i króluje na moim stole do dnia dzisiejszego. Przygotowuję go na wielkie uroczystości rodzinne lub spotkania ze znajomymi.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3 / 4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 budynie czekoladowe bez cukru
Biszkopt śmietankowy:
6 jajek
3 / 4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 budynie śmietankowe bez cukru
Masa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe lub cytrynowe
3 / 4 szklanki cukru
1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
1 / 2 litra mleka
1 - 2 cytryny
Masa czekoladowa:
2 budynie czekoladowe
3 / 4 szklanki cukru
1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
1 / 2 litra mleka
1 - 2 łyżki kakao
1 olejek rumowy spirytusowy
Nasączenie:
3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej
1 olejek spirytusowy arakowy
1 olejek spirytusowy rumowy
1 sok z cytryny
odrobina cukru - do smaku
Tort czekoladowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać trzepaczką lub drewniana łyżką.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
2.Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.
3.Masa czekoladowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec wsypać kakao i dodać olejek rumowy. Całość wymieszać.
4.Nasączenie - wszystkie składniki na nasączenie wymieszać i doprawić cukrem do smaku.
5.Przełożenie:
Każdy biszkopt podzielić na dwa placki i przełożyć masą. Biszkopt nasączyć i przełożyć masą. Na koniec udekorować według uznania.
Komentarze