Tort czekoladowo-cytrynowy z błyszczącą polewą

4.49 (193 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, czekoladowy tory z cytrynową masą, oblany błyszczącą polewą. Idealny na zimową porę i nie tylko :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 Jajek
    1/2 szklanka kakao
    1/2 szklanka mąki
    3/4 szklanka cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli

    MASA:

    250 g serka mascarpone
    2 białe czekolady
    200 ml śmietanki 30 %
    sok z połowy cytryny
    Skórka otarta z całej cytryny

    opcjonalnie: żółty barwnik spożywczy

    POLEWA:

    200 ml śmietanki
    100 g kakao
    250 g cukru
    225 ml wody
    50 g miodu
    25 g żelatyny + 40 ml wody
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-cytrynowy z błyszczącą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i włożyć do lodówki. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny do momentu, aż podwoją swoją objętość. Następnie wrzucić do żółtek przesianą mąkę i kakao (całość będzie gęsta, ale nie należny się tym zrażać). Całość miksować. Na koniec dodać białka, partiami, mieszając łyżką (nie miksować!) z masą, tak aby w miarę szybko połączyć całość. Piec w 180 stopniach, około 45 min. Po upieczeniu wyciągnąć foremkę i rzucić kilka razy o blat z wysokości ok. 30 cm. Zostawić do wystygnięcia. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.

    Ten przepis nie zawiera proszku do pieczenia. Biszkopt wychodzi prosty, wilgotny.
  • 2. MASA:

    Rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli i pozostawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić, a następnie dodać do niej mascarpone i zmiksować. Na koniec dodać czekoladę, sok, skórkę z cytryny i barwnik.
  • 3. POLEWA:

    Do wody (40 ml) wrzucić żelatynę, wymieszać i odstawić. Cukier, wodę (225 ml), śmietankę i kakao wrzucić do garnka i zagotować. Na koniec dodać miód. W tym momencie wyłączyć gaz i do całości dodać żelatynę (będzie ona w postaci galaretkowatej). Całość, już nie gotując, mieszać aż do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Tak przygotowaną polewę zabezpieczyć folią spożywczą i ostawić do wystygnięcia.
  • 4. Przekroić zimny blat biszkoptu na pół (można go nasączyć likierem cytrynowym), przełożyć masą, nałożyć drugi blat i ponownie masę. A całość zalać polewą i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia i utwardzenia się polewy.

Porady

Podczas polewania tort należy położyć na ruszcie, bo spływająca polewa nie utrzyma się w całości na torcie. Należy to robić też w miarę szybko, zaczynając okrężnym ruchem oblewać od krajów ku środkowi. A gdyby polewa przed oblewaniem tortu za bardzo Ci zastygła to można podgrzać ją w mikrofalówce, żeby ją rozpuścić. Polewą, tak jak biszkopt, również można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować