Tort chałwowy

  • wyświetlono: 768 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Robiłam go pierwszy raz na 18 urodziny. Wyszedł pyszny! Nie za słodki ,rozpływający się w ustach .Warty "zgrzeszenia" i paru centymetrów w boczkach ;))

roxana

Składniki

Składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki kakao

Masa chałwowa:
2 jajka, wyszorowane i wyparzone
125 g masła, o temperaturze pokojowej
125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru
35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
2 łyżki likieru kawowego

Ponadto do przełożenia:
dżem wiśniowy/lub inny kwaskowy
Do nasączenia:
100 ml likieru kawowego
100 ml mocnej herbaty
Wymieszać.

Do dekoracji:
1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
100 g chałwy, pokruszonej
Wymieszać.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort chałwowy

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2blaty.
  • 2. Masa chałwowa:

    Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.
    Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.
    Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.
    Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).
    Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.
  • 3. Przygotowanie tortu:
    Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 2/3 ponczu+ grubszą warstwę dżemu i 2/3 kremu chałwowego. Przykryć drugim blatem i naponczować, na niego wyłożyć cieniutką warstwę dżemu i 1/3 kremu,ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

Porady

najlepiej żeby tort stał w lodówce przez noc, wtedy biszkopt lepiej się nasączy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

tort chałwowy

Dodane przez: czekoladka

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

Tort zrobiłam na imieniny męża....

Tort chałwowy bez pieczenia

Dodane przez: anik9

Tort chałwowy bez pieczenia

Tort łączy słodki smak chałwy...

Tort chałwowy

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Bardzo prosty tort chałwowy

Nieskomplikowane wykonanie, a smak...

tort chałwowy

Dodane przez: nella1

Tort chałwowy

smaczny, delikatny i rozpływający...

Tort stylowy kapelusz chałwowy

Dodane przez: tłuścioch

Tort stylowy kapelusz chałwowy

Zabawa z masą cukrową jest cudowna

Tort chałwowy z musem truskawkowym

Dodane przez: daga19888

Tort chałwowy z musem truskawkowym

Dla osób lubiących chałwę, ten...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE