ciasto kawowe

  • wyświetlono: 290 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

mała czarna zmienia znaczenie

roxana
  • 180min

Składniki

Biszkopt :
cała porcja :
5 żółtek
2 łyżki octu 10 %
1,5 łyżeczki proszku
1 szkl. cukru
1 szkl mąki
Na to ciasto zrobić z połowy , więc :
2 żółtka lub 3 małe
łyżka octu
3/4 łyżeczki proszku
1/2 szkl . cukru i mąki

Masa bakaliowa :
2 szkl. mleka
1/2 szkl. rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
200 g. masła
50 g gorzkiej czekolady
2 op. budyniu śmietankowego /waniliowego z cukrem

Masa kawowa :
2 szkl, mleka
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto kawowe

  • 1. Biszkopt :
    5 żółtek ubić z 2 łyżkami octu 10% i 1,5 łyżeczki proszku .
    białka ubić , pod koniec dodać 1 szkl. cukru.
    połączyć obie masy i dodać 1 szkl.mąki .
    Piec 30 minut 180/200 stopni
    * biszkopt ma być kakaowy - > dwie łyżki kakao , wiec odejmujemy z podanej ilości mąki dwie łyżki
    Uwaga !
    do tego ciasta robimy z połowy porcji !
    więc :
    2 żółtka ubić z 1 łyżka octu 10% i 3/4 łyżeczki proszku.
    białka ubić , pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru.
    połączyć obie masy i dodać 1/2 szkl.mąki . ( odjąć 2 łyżki , ale dodać w zamian 2 łyżki kakaa )
    Piec 20/25 minut 180/200 stopni
  • 2. Masa bakaliowa :
    Budynie przygotować wg. przepisu podanego na opakowaniu , ale w wyżej wymienionej ilości mleka .
    Czekoladę posiekać na dowolną grubość .
    Orzechy drobno , lecz nie na wiór posiekać .
    Masło utrzeć, a następnie utrzeć z wystudzonym budyniem .
    Dodać na sam koniec rodzynki i orzechy, dokładnie wymieszać
  • 3. Masa Kawowa :
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnego mleka
    Mleko zagotować z cukrem . Następnie dodać kawę i wymieszać .
    Do ciepłej kawy mlecznej dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do połowicznego stężenia
  • 4. Biszkopt nasączyć wedle uznania , nastepnie rozsmarować masę bakaliową i posypać posypać posiekaną czekoladą.
    Na sam koniec wylać mocno stężałą masę kawową.
    Wierzch ozdobić wedle uznania. i wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Porady

kiedy dodajemy kakao do ciast/ biszkoptów , jest główna zasada.. tyle ile dodajemy kakaa , tyle odejmujemy mąki !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy...

Ciasto jest niezwykle kremowe,...

ciasto mocno kawowe

Dodane przez: pati197799

ciasto mocno kawowe

Jest to zdecydowanie jedno z najlepszych...

ciasto kawowe bez pieczenia

Dodane przez: katrinaM24

ciasto kawowe bez pieczenia

Wspaniałe ciasto na zimowe wieczory...

Kawowy Słonecznikowiec

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Kawowy Słonecznik

Pomiędzy dwoma kakaowymi biszkoptowymi...

Kawowe Ciasto Na Zimno

Dodane przez: gotowanietoproste

Kawowe Ciasto Na Zimno

Ciasto wyszło pyszne, a w upalne...

Ciasto kawowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto kawowe

Jestem mamą dwójki wspaniałych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE