ciasto kawowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

mała czarna zmienia znaczenie

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    cała porcja :
    5 żółtek
    2 łyżki octu 10 %
    1,5 łyżeczki proszku
    1 szkl. cukru
    1 szkl mąki
    Na to ciasto zrobić z połowy , więc :
    2 żółtka lub 3 małe
    łyżka octu
    3/4 łyżeczki proszku
    1/2 szkl . cukru i mąki

    Masa bakaliowa :
    2 szkl. mleka
    1/2 szkl. rodzynek
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    200 g. masła
    50 g gorzkiej czekolady
    2 op. budyniu śmietankowego /waniliowego z cukrem

    Masa kawowa :
    2 szkl, mleka
    2 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    5 żółtek ubić z 2 łyżkami octu 10% i 1,5 łyżeczki proszku .
    białka ubić , pod koniec dodać 1 szkl. cukru.
    połączyć obie masy i dodać 1 szkl.mąki .
    Piec 30 minut 180/200 stopni
    * biszkopt ma być kakaowy - > dwie łyżki kakao , wiec odejmujemy z podanej ilości mąki dwie łyżki
    Uwaga !
    do tego ciasta robimy z połowy porcji !
    więc :
    2 żółtka ubić z 1 łyżka octu 10% i 3/4 łyżeczki proszku.
    białka ubić , pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru.
    połączyć obie masy i dodać 1/2 szkl.mąki . ( odjąć 2 łyżki , ale dodać w zamian 2 łyżki kakaa )
    Piec 20/25 minut 180/200 stopni
  • 2. Masa bakaliowa :
    Budynie przygotować wg. przepisu podanego na opakowaniu , ale w wyżej wymienionej ilości mleka .
    Czekoladę posiekać na dowolną grubość .
    Orzechy drobno , lecz nie na wiór posiekać .
    Masło utrzeć, a następnie utrzeć z wystudzonym budyniem .
    Dodać na sam koniec rodzynki i orzechy, dokładnie wymieszać
  • 3. Masa Kawowa :
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnego mleka
    Mleko zagotować z cukrem . Następnie dodać kawę i wymieszać .
    Do ciepłej kawy mlecznej dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do połowicznego stężenia
  • 4. Biszkopt nasączyć wedle uznania , nastepnie rozsmarować masę bakaliową i posypać posypać posiekaną czekoladą.
    Na sam koniec wylać mocno stężałą masę kawową.
    Wierzch ozdobić wedle uznania. i wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Porady

kiedy dodajemy kakao do ciast/ biszkoptów , jest główna zasada.. tyle ile dodajemy kakaa , tyle odejmujemy mąki !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować