1.Biszkopt :
5 żółtek ubić z 2 łyżkami octu 10% i 1,5 łyżeczki proszku .
białka ubić , pod koniec dodać 1 szkl. cukru.
połączyć obie masy i dodać 1 szkl.mąki .
Piec 30 minut 180/200 stopni
* biszkopt ma być kakaowy - > dwie łyżki kakao , wiec odejmujemy z podanej ilości mąki dwie łyżki
Uwaga !
do tego ciasta robimy z połowy porcji !
więc :
2 żółtka ubić z 1 łyżka octu 10% i 3/4 łyżeczki proszku.
białka ubić , pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru.
połączyć obie masy i dodać 1/2 szkl.mąki . ( odjąć 2 łyżki , ale dodać w zamian 2 łyżki kakaa )
Piec 20/25 minut 180/200 stopni
2.Masa bakaliowa :
Budynie przygotować wg. przepisu podanego na opakowaniu , ale w wyżej wymienionej ilości mleka .
Czekoladę posiekać na dowolną grubość .
Orzechy drobno , lecz nie na wiór posiekać .
Masło utrzeć, a następnie utrzeć z wystudzonym budyniem .
Dodać na sam koniec rodzynki i orzechy, dokładnie wymieszać
3.Masa Kawowa :
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnego mleka
Mleko zagotować z cukrem . Następnie dodać kawę i wymieszać .
Do ciepłej kawy mlecznej dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do połowicznego stężenia
4.Biszkopt nasączyć wedle uznania , nastepnie rozsmarować masę bakaliową i posypać posypać posiekaną czekoladą.
Na sam koniec wylać mocno stężałą masę kawową.
Wierzch ozdobić wedle uznania. i wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Porady
kiedy dodajemy kakao do ciast/ biszkoptów , jest główna zasada.. tyle ile dodajemy kakaa , tyle odejmujemy mąki !
Komentarze