Tort Cappuccino

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Dobry nie tylko od święta;-)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 170 gramów
    - mąka: 180 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mleko: 100 mililitrów
    - żółtka: 4 sztuki
    - drobny cukier: 170 gramów
    - serek mascarpone: 500 gramów
    - żelatyna w proszku: 2 łyżeczki
    - kawa rozpuszczalna: 4 łyżki
    - woda: 100 mililitrów
    - likier Amaretto: 3 łyżki
    - śmietana kremówka: 300 mililitrów
    - kakao: 3 łyżki
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło. Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty. Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier. Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone. Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować