4 żółtka
170 g drobnego cukru do wypieków
500 g sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny w proszku
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
3 łyżki wódki
300 ml śmietany kremówki
Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
-Białka oddzielic od żółtek. Do białek dodac cukier waniliowy oraz stopniowo cukier zwykły i ubijć na sztywną pianę.
-Do białek dodac żółtka, mąkę (obydwa rodzaje), olej i wszystko mieszac łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
-Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na spodzie) i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekc około 30-35 minut (najlepiej wbić patyczek do środka).
Krem :
Ubić żółtka z cukrem . Wymieszać z serem mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać wódkę.
Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone.
Dekoracja może byc dowolna
Komentarze