Tort Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatnie kawowy, z lekką śmietankową chmurką, dokładnie taki, jak idealna filiżanka porannego cappuccino :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Średnica formy 20 cm:
    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    Krem cappuccino (przygotowujemy dzień wcześniej):
    200 ml kremówki (30/36%)
    1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
    6 łyżeczek cappuccino czekoladowego (proszku)
    250 g mascarpone (1 opakowanie)
    Śmietankowa chmura:
    1 śnieżka w proszku (na mleko)
    200 ml śmietany kremówki
    + kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty. Biszkopt nasączamy cappuccino czekoladowym zaparzonym w 1/2 szklanki wody z 1,5 czubatej łyżeczki proszku.
  • 2. Krem cappuccino. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany. Dodajemy cappuccino i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada i proszek się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie to przecieramy masę przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Wyjmujemy masę cappuccino z lodówki, dodajemy stopniowo serek mascarpone (cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach). Kremem przekładamy blaty tortu 1 i 2. 3 blat dekorujemy śmietankową chmurą.
  • 3. Śmietanowa chmura. Przygotowujemy śnieżkę wg. przepisu na opakowaniu (mleko zastępujemy śmietaną). Śmietankową chmurę wykładamy na wierzch tortu (3 blat), oprószamy kakao. Podajemy od razu. Smacznego! :)

Porady

Bazę kremu cappuccino warto przygotować dzień wcześniej, będą wtedy bardzo dobrze schłodzone i łatwiej się ubiją. Czekoladę mleczną można zastąpić czekoladą gorzką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować