Tort budyniowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Piec w temp 180 st 35-40 minut.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
2.KREM
Mleko(1 i 1/2 szklanki) z cukrem (70 gram) zagotować.
Do gotującego się mleka dodać zmiksowane mleko ( pozostała 1/2 szklanki),zółtka,mąkę ziemniaczaną i cukier(70 gram).
Mieszać,aż zgęstnieje.
UWAGA! Najlepiej zmiksować produkty zanim zaczniemy gotowac mleko,ponieważ mleko bardzo łatwo się przypala,więc trzeba cały czas mieszać.
Przełożyć do miski, przykryć folią (aby nie powstał kożuch), ostudzić.
Po wystudzeniu utrzeć z margaryną.
3.WYKONANIE
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Górną warstwę wyrównać, wycinając nierówną skorupke ciasta. Na dolnym placku rozsmarować wiśniową konfiture, następnie położyć część kremu, przykryć górnym plackiem.
Wierzch tortu posmarować kremem, to samo zrobić z bokai, wyrównać. Wstawić do lodówki, aby krem zastygł.
4.DEKORACJA
Do udekorowania tortu użyłam szablonu,który przyłożyłam na wierzch, następnie posypałam słodkim kakao. zablon można wyciąć samemu lub skorzystać z gotowych. Tort można udekorować na wiele sposobów.
Komentarze