Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty

  • wyświetlono: 1508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Taki tort będzie wspaniałą niespodzianką na urodziny dla kogoś bliskiego,robi się go łatwo i jest bardzo smaczny

IMG_20180626_130745_225
  • 12 porcje
  • 120min

Składniki

na biszkopt:

6 jajek
6 łyżek cukru trzcinowego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

200 g białej czekolady
150 ml słodkiej śmietanki
200 g serka mascarpone
3-4 krople ekstraktu miętowego

ponadto:

200 g malin

Sposób przygotowania przepisu:

Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty

  • 1. Przygotuj dwie tortownice, jedną o średnicy 16 cm a drugą o średnicy 10 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.

    Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno w misie miksera. Dodawaj partiami cukier trzcinowy nie przerywając ucierania, a następnie dodawaj po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być dobrze napowietrzona i lśniąca. Do ubitych jajek dodaj partiami mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszaj masę delikatnie za pomocą ręcznej trzepaczki tak aby nie zburzyć struktury jajek.

    Gotową masę rozdziel pomiędzy obie tortownice. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Gotowe biszkopty wystudź i przekrój na pół, tak aby otrzymać po dwa blaty z każdego biszkoptu.

    Przygotuj krem: białą czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka, zalej śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu do momentu gdy czekolada zacznie się rozpuszczać. Zestaw rondelek z ognia, odczekaj 10 minut i wymieszaj dokładnie masę. Masę czekoladową wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej godzinę. Po tym czasie ubij masę mikserem tak aby podwoiła swoją objętość, dodaj serek mascarpone i ekstrakt miętowy. Dokładnie zmiksuj krem.

    Przygotuj paterę, połóż na niej większy blat, rozsmaruj 1/3 kremu oraz gęsto ułóż na nim maliny, przykryj drugim blatem. Wierzch blatu posmaruj niewielką ilością kremu i połóż na nim mniejszy blat. Nałóż na niego 1/4 kremu i ułóż maliny, przykryj wierzchnią warstwą ciasta. Wierzch oraz boki tortu posmaruj równomiernie kremem. Tort schłódź przed podaniem przez co najmniej 2 godziny. Ja swój tort dodatkowo udekorowałam świeżymi piwoniami ale pamiętajcie,że ozdoba jest opcjonalna i niejadalna.

Porady

Śmietanka z czekoladą musi być dobrze schłodzona, ułatwi to ubijanie kremu i poprawi to jego stabilność

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastourodzinybiała czekoladaMalinymascarponeodświętnie
 

Komentarze

Podobne przepisy

ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodane przez: Angie 43

ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Ta rolada to idealny deser na letnie...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z kokosem, białą czekoladą i malinami

Kokosowy sernik, z białą czekoladą,...

image-1wymyuv

Dodane przez: ewuska2016

Sernik z białą czekoladą i malinami

Serniki należą do moich ulubionych...

Ciasto z malinami i białą czekoladą

Dodane przez: juchab

Ciasto z malinami i białą czekoladą

Po prosto rozpływa się w ustach!

Ciasto marchewkowe z krem z białej czekolady i mascarpone

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady...

Ciasto marchewkowe to jeden z moich...

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i żelką truskawkową

Dodane przez: beciiaaa

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i...

Rewelacyjne połączenie delikatnego...