TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Beza Pavlova to królowa wszystkich ciast. Kojarzy mi się z elegancją, wykwintnością i ekskluzywnością. Chrupiąca na zewnątrz, a w środku miękka i delikatna - prawdziwa poezja!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    szczypta soli
    Karmel:
    3-4 łyżki cukru
    1-2 łyżki wody
    6-7 łyżek śmietanki 30%
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    200 g dżemu/konfitury z gruszek
    1 gruszka
    250-300 ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Konfitury

Tort bezowy z gruszkami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Na okrąg wykładamy masę, delikatnie rozsmarowujemy i kształtujemy brzegi za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku.
  • 2. Karmel:
    Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie brązowy dodajemy wodę i energicznie mieszamy przez około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Wykonanie tortu:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
    Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
    Na ostudzoną bezę wykładamy dżem lub konfiturę gruszkową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy bitą śmietanę, a na wierzchu układamy kosteczki gruszki. Całość polewamy przygotowanym karmelem.
    Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Tort bezowy

To może cię zainteresować