Tort Angry Birds

4.5 (144 ocen)

Uwielbiam dekorować torty w stylu angielskim - jest to moja pasja i mam nadzieję,że długo jeszcze będę to robić :)

Składniki:

  • 1 biszkopt z 3 jajek

    składniki:
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli
    1 łyżka oleju

    Średnica blachy : 24cm

    składniki na piankę do środka.
    3 śnieżki + mleko (jeśli chcemy zrobić większy tort użyj więcej galaretek i śnieżki)
    3 dowolne galaretki

    Krem maślany pod masę cukrową
    100g masła 82%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny

    masa cukrowa ok 1kg:
    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki

Tort angry birds - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem maślany 1. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut.
  • Biszkopt 2. Biszkopt: Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min.
  • Galaretki 3. Dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia,ale nie do stężenia.
  • Śnieżka 4. Śnieżki ubij osobno w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu śnieżki w proszku.
  • galaretka i śnieżka 5. Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
  • śnieżka 6. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
  • masa piankowa 7. Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej ubitej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na poprzednią schłodzoną piankę, ale postaraj się brzegi pianki podciągać na środek formy , tworząc wzgórze. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia. i tak postępujemy z kolejną śnieżką.
  • tort 8. Schładzamy około 2 godzin i wyjmujemy delikatnie z tortownicy.
  • Tort 9. Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać masy piankowej. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • Masa cukrowa 10. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru i dodaj olejek.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie. Pamiętaj,że nie trzeba dodać całego cukru pudru, czasem wystarczy 600g. Wszystko zależy od chłonności cukru.
  • masa cukrowa 11. Rozwałkuj masę cukrową tworząc długi prostokąt. Podczas wałkowania podsypuj cukrem pudrem,aby masa cukrowa się nie przyklejała do blatu.
  • Tort 12. Rozwałkowaną masą cukrową obłóż tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort . Udekoruj według przedstawionych zdjęć lub wg. swojego pomysłu.
  • dekoracje z masy cukrowej 13. Oczy z masy cukrowej pozostaw na około 10 minut aby przeschły.
  • Tort 14. Jak przeschną oczka przenieś je na tort. Zrób jeszcze żółty dziób.
  • Angry Birds tort 15. Napis wytnij ostrym nożykiem na masie cukrowej lub za pomocą specjalnych stempelków.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować