Tort Angry Birds

5 (183 ocen)

na 7 urodzinki

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jaj, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru, 10 łyżek oleju

    2 słoiczki konfitury jagodowej, mrożone jagody, 1 opakowanie kremu smietankowego, 100 g masła, 300ml zimnego mleka, 1 litr smietany 36%, 3 łyżki cukru purdu

    masa cukrowa, żelki, barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort angry birds - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielic od żóltek, ubic na sztwna pianę dodając stopniowo cukru i ubijac az piana będzie sztywna. Dodać wymieszane żółtka, delikatnie wymieszać ciasto, nastepnie dodac przsiana mąke z proszkiem do pieczenia i na końcu po łyżce oleju i wymieszac delikatnie. Wylac ciasto do prostokątnej blachy i piec w 180 stopni ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc z blachy i odwrócic do góry dnem, dzięki temu biszkopt będzie równy :)
  • 2. Wystudzony biszkopt przekroic na 3 blaty, każdy nasączyc ponczem. nałożyc konfiturę jagodowa, ubita kremówkę i na to jagody i tak samo następny biszkopt.
  • 3. Na koniec wyciąc z masy cukrowej kształt ptaka Angry Birds i udekorować żelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować