Lekkie ciasto orzechowe z delikatną warstwą jogurtową i ananasem zatopionym w słodkiej galaretce. Niesamowicie pyszny i prosty w wykonaniu torcik o rozkosznym wyglądzie. W sam raz na imprezę, będzie ozdobą stołu.
1 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto.
2 jaja wielkość M
8 g cukru waniliowego
100 g cukru
50 ml mleka
50 ml oleju
100 g mąki
5 g proszku do pieczenia
50 g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
Warstwa jogurtowa i ananasowa.
250 ml jogurtu ananasowego
200 ml wody
40 g żelatyny
2 puszki (po 560 g) ananasa w syropie
owoce granatu do dekoracji
Tort ananasowy - wyjątkowy specjał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i ścinamy wierzch ciasta, aby było równe. Następnie wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz.
2.Robimy warstwę jogurtową i ananasową.
Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Ananasy odcedzamy, syrop odmierzamy do 500 ml i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Syrop i woda do żelatyny powinna mieć temperaturę pokojową.
Jogurt łączymy ze szklanką syropu żelatynowego, wlewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
3.Następnie wyjmujemy torcik z lodówki i układamy na wierzchu pokrojonego w kostkę ananasa. Zalewamy go resztą syropu żelatynowego. Kładziemy na wierzch kilka owoców granatu. Torcik odstawiamy do lodówki na dwie godziny co najmniej.
Komentarze