Tort ananasowy - wyjątkowy specjał

5 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto orzechowe z delikatną warstwą jogurtową i ananasem zatopionym w słodkiej galaretce. Niesamowicie pyszny i prosty w wykonaniu torcik o rozkosznym wyglądzie. W sam raz na imprezę, będzie ozdobą stołu.

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto.
    2 jaja wielkość M
    8 g cukru waniliowego
    100 g cukru
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    100 g mąki
    5 g proszku do pieczenia
    50 g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
    Warstwa jogurtowa i ananasowa.
    250 ml jogurtu ananasowego
    200 ml wody
    40 g żelatyny
    2 puszki (po 560 g) ananasa w syropie
    owoce granatu do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Tort ananasowy - wyjątkowy specjał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pieczemy biszkopt.

    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników.

    Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i ścinamy wierzch ciasta, aby było równe. Następnie wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz.
  • o 2. Robimy warstwę jogurtową i ananasową.

    Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Ananasy odcedzamy, syrop odmierzamy do 500 ml i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Syrop i woda do żelatyny powinna mieć temperaturę pokojową.

    Jogurt łączymy ze szklanką syropu żelatynowego, wlewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
  • o 3. Następnie wyjmujemy torcik z lodówki i układamy na wierzchu pokrojonego w kostkę ananasa. Zalewamy go resztą syropu żelatynowego. Kładziemy na wierzch kilka owoców granatu. Torcik odstawiamy do lodówki na dwie godziny co najmniej.

    Efektowny i smaczny torcik ananasowy gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować