Wyjątkowy tort

4.5 (192 ocen)

To dość oryginalny i zaskakujący tort. Był to prezent na urodziny mojego męża, który był bardzo mile zaskoczony

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1.5 szklanki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    Płyn do zmiękczenia biszkoptu:
    0.5 szklanki wody
    2-3łyżki wódki
    3 łyżki soku z cytryny

    Nadzienie:
    Gotowy krem do tortów ( ja dałam ajerkoniakowy)
    Dżem - dowolny jaki smak(ja dałam brzoskwiniowy)

    Wykończenie:
    około 1kg masy cukrowej - kolor biały
    barwniki spożywcze w proszku:
    różowy, żółty, niebieski, fioletowy.


    Formy do pieczenia:
    prostokątna blaszka o wymiarach około 20cm na 40cm
    dwie małe miseczki z duraleksu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wyjątkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyjątkowe ciasto 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka.
    Gdy konsystencja będzie gładka i pulchna dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
  • 2. Blachę i miseczki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. I przelewamy do nich biszkopt pieczemy 30-40 minut w 180stopniach.
    Upieczony i przestudzony biszkopt wyciągami z form przykrywami czystą ściereczką i zostawiamy na następny dzień.
    Prostokątny i okrągłe biszkopty przekrawamy na pół. Prostokątny biszkopt wykrawamy na kształty ludzkiego ciała.
    Składniki n płyn zmiękczający biszkopt mieszamy i delikatnie moczymy nim biszkopt.
  • 3. Przygotowujemy kem do tortów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Przekładamy dolną część biszkoptu w kształcie ciała nakladamy na krem dżem przykrywamy to górą biszkopty którą również smarujemy kremem.
    Tak samo postępujemy z okrągłymi biszkoptami.
    Okrągłe biszkopty nakladamy na biszkopt-ciało, i mocujemy je dodatkowo wykałaczkami(by "piersi" nie rozjechały się na boki)
  • 4.
    Z masy cukrowej odkrawamy 1/3 i dodajemy do niej odrobinę żółtego i różowego barwnika ugniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Rozwałkowujemy masę na grubośc około 3-4 mm , nawijamy delikatnie na wałek i nakładamy delikatnie i starannie na tort. Wyrównujemy masę na torcie.
  • 5.
    Z pozostałej białej masy cukrowej odrywamy kawałek i barwimy ją na niebiesko, i wykrawamy z niej biustonosz i nakładamy na piersi, wygładzamy. Wokół biustonosza tworzymy białe ramówki. Tort wstawiamy do lodówki niczym nie przykrytego.

Porady

Gdy masa cukrowa przykleja się warto posypać ją cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować