Wyjątkowy tort

  • wyświetlono: 2438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To dość oryginalny i zaskakujący tort. Był to prezent na urodziny mojego męża, który był bardzo mile zaskoczony

uuuuuunazwy-1

Składniki

Biszkopt:
10 jajek
1,5 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Płyn do zmiękczenia biszkoptu:
0.5 szklanki wody
2-3łyżki wódki
3 łyżki soku z cytryny

Nadzienie:
Gotowy krem do tortów ( ja dałam ajerkoniakowy)
Dżem - dowolny jaki smak(ja dałam brzoskwiniowy)

Wykończenie:
około 1kg masy cukrowej - kolor biały
barwniki spożywcze w proszku:
różowy, żółty, niebieski, fioletowy.


Formy do pieczenia:
prostokątna blaszka o wymiarach około 20cm na 40cm
dwie małe miseczki z duraleksu

Sposób przygotowania przepisu:

Wyjątkowy tort

  • wyjątkowe ciasto1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
    Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka.
    Gdy konsystencja będzie gładka i pulchna dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
  • 2. Blachę i miseczki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. I przelewamy do nich biszkopt pieczemy 30-40 minut w 180stopniach.
    Upieczony i przestudzony biszkopt wyciągami z form przykrywami czystą ściereczką i zostawiamy na następny dzień.
    Prostokątny i okrągłe biszkopty przekrawamy na pół. Prostokątny biszkopt wykrawamy na kształty ludzkiego ciała.
    Składniki n płyn zmiękczający biszkopt mieszamy i delikatnie moczymy nim biszkopt.
  • 3. Przygotowujemy kem do tortów zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Przekładamy dolną część biszkoptu w kształcie ciała nakladamy na krem dżem przykrywamy to górą biszkopty którą również smarujemy kremem.
    Tak samo postępujemy z okrągłymi biszkoptami.
    Okrągłe biszkopty nakladamy na biszkopt-ciało, i mocujemy je dodatkowo wykałaczkami(by "piersi" nie rozjechały się na boki)
  • 4.
    Z masy cukrowej odkrawamy 1/3 i dodajemy do niej odrobinę żółtego i różowego barwnika ugniatamy do uzyskania jednolitego koloru. Rozwałkowujemy masę na grubośc około 3-4 mm , nawijamy delikatnie na wałek i nakładamy delikatnie i starannie na tort. Wyrównujemy masę na torcie.
  • 5.
    Z pozostałej białej masy cukrowej odrywamy kawałek i barwimy ją na niebiesko, i wykrawamy z niej biustonosz i nakładamy na piersi, wygładzamy. Wokół biustonosza tworzymy białe ramówki. Tort wstawiamy do lodówki niczym nie przykrytego.

Porady

Gdy masa cukrowa przykleja się warto posypać ją cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadtortslodkieniezwykły tort

Komentarze

Podobne przepisy

Tort

Dodane przez: Pauula57

Tort

tort zrobiłam na urodziny mojej...

Tort

Dodane przez: czarrna

Tort

Pyszny tort z przepisu mojej Babci...

image-0ca695f

Dodane przez: Anitak0610

Tort

Jeśli ktoś lubi mało słodkie torty

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to bardzo smaczny...

Śmietanowy tort

Dodane przez: wercia

tort

Ten tort zawsze gości na urodzinach.

Odjazdowy tort

Dodane przez: Didle123

Tort

Tort idealny dla osób które lubią...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE