Wyjątkowy tort makaronowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Bo kto powiedział, że tort musi być zawsze słodki? To idealny pomysł na wyjątkowy obiad.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Makaron:

    - 250 g makaronu spaghetti

    - 3 jajka

    - 3 łyżki masła

    - puszka tuńczyka w sosie własnym

    Sos:

    - 100 g tartego sera gouda

    - 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego

    - 1 cebula

    - 2 ząbki czosnku

    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich

    - 0,5 szkl. wody

    - 1 łyżka octu balsamicznego figowego

    Wierzch:

    - 0,5 małej cukinii

    - cebula

    - pomidor

    - 0,5 papryki czerwonej

    - 10 plasterków sera gouda

    - kilka ziarenek groszku zielonego

    - listki świeżej bazylii, pietruszki i koperku

    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Wyjątkowy tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nie zapieczony tort makaronowy 1. Makaron gotujemy na "al dente". Do ugotowanego, odcedzonego spaghetti dodajemy masło, odcedzonego tuńczyka, wbijamy roztrzepane jajka i starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i czekamy aż masełko się roztopi. Następnie makaron przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi z makaronu a tym samym zrobić delikatne wgłębienie w makaronie na sos i warzywa.

    Przygotowujemy sos: cebulę szklimy na masełku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę i mieszamy. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Gotujemy chwileczkę do zgęstnienia sosu.
    Sosem smarujemy dołek w warstwie makaronowej, pozostawiając suche brzegi.Kroimy warzywa w miarę cienkie plastry: cukinię, cebulę, pomidora, paprykę, ser żółty - układamy na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg. Listki pietruszki, koperku i bazylii wkładamy między warzywa. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, solą gruboziarnistą i posypujemy ziołami prowansalskimi.

    Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, odsłaniamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Gdy serek się zarumieni, makaronowy tort jest gotowy. Oczywiście podajemy na ciepło :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować