Tort a'la szwarcwaldzki

  • wyświetlono: 460 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort wzorowany na klasycznym torcie szwarcwaldzkim. Kakaowy biszkopt przełożony kremem mascarpone z wiśniami z syropu, pokryty polewą z gorzkiej czekolady i ozdobiony rozetkami kremu i wiśniami z syropu. Użyłam tu domowych wiśni w syropie z amaretto.

portret
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
6 jajek
6 średnio czubatych łyżek ksylitolu
5 średnio czubatych łyżek mąki tortowej
1 średnio czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 średnio czubate łyżki kakao
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
350 g sera mascarpone
350 g śmietanki 36%
2 łyżki ksylitolu
polewa:
100g gorzkiej czekolady
120 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
2 słoiczki wiśni w syropie z amaretto (2x200ml)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort a'la szwarcwaldzki

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesiane mąki z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Przygotowujemy krem: Ser mascarpone, śmietankę na krem i ksylitol umieszczamy w misce i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Kilka łyżek kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki. Wiśnie odsączamy z syropu, odkładamy 16 sztuk do dekoracji, a pozostałe dzielimy na dwie równe części.
  • 3. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 krążki. Na paterze umieszczamy górny krążek i zapinamy obręcz tortownicy lub obręcz do formowania tortów. Nasączamy syropem od wiśni i wykładamy połowę kremu, który rozsmarowujemy po powierzchni równą warstwą. Na kremie rozkładamy połowę wiśni, lekko je wciskając w krem. Kładziemy środkowy krążek ciasta, nasączamy, wykładamy równą warstwą resztę kremu i pozostałe wiśnie. Na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta spodem do góry i nasączamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed dekorowaniem zdejmujemy obręcz.
  • 4. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do zagotowania, wkładamy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę wykładamy na wierzch tortu i równo rozsmarowujemy. Przed podaniem na brzegu tortu wyciskamy rozetki kremu i na każdej rozetce kładziemy wiśnię.

Porady

Wiśnie w syropie z amaretto zostały przygotowane według tego przepisu:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wisnie-w-syropie-z-amaretto

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekolada gorzkamascarponeśmietana 36krem z mascarponewiśnie w syropietort szwarcwaldzkiwiśnie w syropie z amarettopolewa z czekolady gorzkiej

Komentarze

Podobne przepisy

TORCIK a'la W-zetka

Dodane przez: kiciax1

TORCIK a'la Wuzetka

TORCIK a'la Wuzetka z masą na mleczku...

Tort

Dodane przez: Izabella1618

Tort

Na każde urodziny robię torty....

CIASTO URODZINOWE

Dodane przez: Milena127

Ciasto urodzinowe a'la torcik

Waniliowo-jabłkowe ciasto przypominające...

ciasto a'la snikers

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto a'la snikers

Ciasto wyszukane w zeszycie mamy....

Z Borówkami

Dodane przez: Mateuszsoltysinski

A'la Drożdżówka

Lekkie Ciasto przypominające drożdżówkę.

A'la sernik (z jogurtów)

Dodane przez: zielonakuchniablog

A'la sernik (z jogurtów)

Gdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne'...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE