Tort a'la szwarcwaldzki

4 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort wzorowany na klasycznym torcie szwarcwaldzkim. Kakaowy biszkopt przełożony kremem mascarpone z wiśniami z syropu, pokryty polewą z gorzkiej czekolady i ozdobiony rozetkami kremu i wiśniami z syropu. Użyłam tu domowych wiśni w syropie z amaretto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    6 średnio czubatych łyżek ksylitolu
    5 średnio czubatych łyżek mąki tortowej
    1 średnio czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 średnio czubate łyżki kakao
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    krem:
    350 g sera mascarpone
    350 g śmietanki 36%
    2 łyżki ksylitolu
    polewa:
    100g gorzkiej czekolady
    120 ml śmietanki 30%
    dodatkowo:
    2 słoiczki wiśni w syropie z amaretto (2x200ml)
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Wiśnie w syropie

Tort a'la szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesiane mąki z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Przygotowujemy krem: Ser mascarpone, śmietankę na krem i ksylitol umieszczamy w misce i ubijamy do uzyskania gęstej masy. Kilka łyżek kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki. Wiśnie odsączamy z syropu, odkładamy 16 sztuk do dekoracji, a pozostałe dzielimy na dwie równe części.
  • 3. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 krążki. Na paterze umieszczamy górny krążek i zapinamy obręcz tortownicy lub obręcz do formowania tortów. Nasączamy syropem od wiśni i wykładamy połowę kremu, który rozsmarowujemy po powierzchni równą warstwą. Na kremie rozkładamy połowę wiśni, lekko je wciskając w krem. Kładziemy środkowy krążek ciasta, nasączamy, wykładamy równą warstwą resztę kremu i pozostałe wiśnie. Na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta spodem do góry i nasączamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed dekorowaniem zdejmujemy obręcz.
  • 4. Śmietankę na polewę podgrzewamy prawie do zagotowania, wkładamy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę wykładamy na wierzch tortu i równo rozsmarowujemy. Przed podaniem na brzegu tortu wyciskamy rozetki kremu i na każdej rozetce kładziemy wiśnię.

Porady

Wiśnie w syropie z amaretto zostały przygotowane według tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wisnie-w-syropie-z-amaretto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować