1.
biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę dodawać cukier oraz cukier waniliowy, do piany dodać żółtka, oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, olej i barwnik. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Biszkopty studzimy przekrawamy na na pół.
krem z chałwą: żółtka miksujemy z cukrem, mąką dodajemy mleko i gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Masą smarujemy krążki ciasta i układamy jeden na drugim.
krem maślany: białka ubijamy widelcem lub rózgą z szczyptą soli nad kąpielą wodną, dodajemy cukier puder ma powstać biała sztywna masa, sprawdzamy czy cukier się rozpuścił biorąc odrobinę masy pomiędzy palcami. Masę ostudzić i ucierać mikserem około 10 minut po czym dodawać pokrojone w kostkę masło, ucierać do chwili otrzymania puszystego kremu. Kemem posmarować cały tort z wierzchu, ozdabiać szpryćą.
Porady
Składniki na krem maślany muszą mieć temperaturę pokojową, można go barwić barwnikami oraz dodać swój ulubiony aromat
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze