1.biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę dodawać cukier oraz cukier waniliowy, do piany dodać żółtka, oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, olej i barwnik. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Biszkopty studzimy przekrawamy na na pół.
krem z chałwą: żółtka miksujemy z cukrem, mąką dodajemy mleko i gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Masą smarujemy krążki ciasta i układamy jeden na drugim.
krem maślany: białka ubijamy widelcem lub rózgą z szczyptą soli nad kąpielą wodną, dodajemy cukier puder ma powstać biała sztywna masa, sprawdzamy czy cukier się rozpuścił biorąc odrobinę masy pomiędzy palcami. Masę ostudzić i ucierać mikserem około 10 minut po czym dodawać pokrojone w kostkę masło, ucierać do chwili otrzymania puszystego kremu. Kemem posmarować cały tort z wierzchu, ozdabiać szpryćą.
Porady
Składniki na krem maślany muszą mieć temperaturę pokojową, można go barwić barwnikami oraz dodać swój ulubiony aromat
Komentarze