Torcik z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kakao, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać i dodać do pozostałych składników, wymieszać dodając szczyptę soli . Powstałą masę przelać do formy o wymiarach 25 cm i piec w temp. 180 stopni C przez około 30 min.
2.Schłodzoną gęstą część mleka kokosowego przełożyć do miski i zacząć ubijać dodając cukier puder. Gdy z mleka powstanie gładka masa dodać śmietanę oraz śmietan-fix . Wszystko miksować przez 5 min.
3.Ostudzony biszkopt przeciąć na pół, dolną warstwę posmarować dżemem ( ja użyłam dżemu porzeczkowego, który nadaje delikatny kontrast smakowy do słodkiej śmietanki). Następnie na warstwę dżemu wyłożyć masę kokosową i przełożyć pozostałą częścią biszkoptu.
Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i udekorować owocami.
Porady
Wybierając mleko kokosowe należy kierować się zawartością masy kokosowej i wybierać te które mają jej w swoim składzie najwięcej.
Komentarze