Torcik z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Mleko kokosowe jest ciekawą alternatywą dla mleka krowiego.

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Krem:
    0,5 l zimnego mleka kokosowego,
    50 g cukru pudru
    4 łyżki śmietany 32 %
    1 opakowanie śmietan-fixu
    Biszkopt :
    4 łyżki kakao
    5 jajek
    100 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g mąki tortowej
    Szczypta soli
    dżem owocowy
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Torcik z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakao, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać i dodać do pozostałych składników, wymieszać dodając szczyptę soli . Powstałą masę przelać do formy o wymiarach 25 cm i piec w temp. 180 stopni C przez około 30 min.
  • 2. Schłodzoną gęstą część mleka kokosowego przełożyć do miski i zacząć ubijać dodając cukier puder. Gdy z mleka powstanie gładka masa dodać śmietanę oraz śmietan-fix . Wszystko miksować przez 5 min.
  • 3. Ostudzony biszkopt przeciąć na pół, dolną warstwę posmarować dżemem ( ja użyłam dżemu porzeczkowego, który nadaje delikatny kontrast smakowy do słodkiej śmietanki). Następnie na warstwę dżemu wyłożyć masę kokosową i przełożyć pozostałą częścią biszkoptu.
    Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i udekorować owocami.

Porady

Wybierając mleko kokosowe należy kierować się zawartością masy kokosowej i wybierać te które mają jej w swoim składzie najwięcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować