Torcik z bananami ,kremówką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka miksuję na sztywną pianę, pod koniec dodaję po łyżce cukru i miksuję.Następnie dodaję partiami żółtka i znowu miksuję po każdym dodaniu aż do jednolitej masy. Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe.Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut. Po upływie czasu ciasto wyjmuję, uderzam nim o blat i odstawiam do wystygnięcia.
Kremówkę miksuję na bitą śmietanę, dodaję mascarpone i mieszam. Przestudzony biszkopt dzielę na dwa części. Pierwszy zostawiam w foremce, wykładam na niego połowę masy śmietanowej, banany przecięte na połówki oraz znowu bitą śmietanę i przykrywam drugą częścią biszkoptu - z masy śmietanowej odkładam cztery łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta. Wierzch smaruję odłożoną masą śmietanową i ozdabiam gotową truskawkową bitą śmietaną .Gotowe wkładam do lodówki i zostawiam na 5 godzin .Smacznego.
Komentarze