Torcik serowo-ziołowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekka , kolorowa i smaczna propozycja na wiosenny torcik.

  • 30 min

Składniki:

  • 350 g serka śmietankowego kanapkowego
    szczypiorek , natka pietruszki ( sporo)
    2 ząbki czosnku
    1/2 -1 cebulka czerwona
    koperek
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki estragonu i bazyli
    rozmaryn szczypta
    sól ( odrobina)
    pomidor

    Na spód

    4-5 kromek chleba razowego bez skórek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Torcik serowo-ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek przekładamy do głębokiej miski, dodajemy suszone zioła : lubczyk,estragon,bazylię, rozmaryn i pieprz cytrynowy.
    Oczyszczony czosnek przeciskamy przez praskę , cebulkę drobno siekamy.
    Serek mieszamy z ziołami.
    Część szczypiorku i natki drobno tniemy i razem z koperkiem ,cebulką i czosnkiem dodajemy do sera. Czosnek posypujemy szczyptą soli i wszystko dokładnie mieszamy.

    Z dość cienkich kromek chleba odcinamy skórki.
    Tortownicę ok. 18-20 cm. lekko smarujemy margaryną i wykładamy folią.

    Na dno tortownicy kładziemy listki pietruszki i wykładamy masę serową, wyrównujemy wierzch .Masę przykrywamy kromkami chleba, tak aby zapełnić całą powierzchnię.
    Folię zawijamy do środka , dociskamy talerzykiem. Schładzamy kilka godzin.
    Resztę szczypiorku i natki tniemy bardzo drobno.

    Schłodzony tort odwrócić dnem do góry, wyłożyć tort na paterę, usunąć folię.
    Boki posypujemy szczypiorkiem i natką.
    Dekorujemy pomidorkiem i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować