Torcik serowo-ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek przekładamy do głębokiej miski, dodajemy suszone zioła : lubczyk,estragon,bazylię, rozmaryn i pieprz cytrynowy.
Oczyszczony czosnek przeciskamy przez praskę , cebulkę drobno siekamy.
Serek mieszamy z ziołami.
Część szczypiorku i natki drobno tniemy i razem z koperkiem ,cebulką i czosnkiem dodajemy do sera. Czosnek posypujemy szczyptą soli i wszystko dokładnie mieszamy.
Z dość cienkich kromek chleba odcinamy skórki.
Tortownicę ok. 18-20 cm. lekko smarujemy margaryną i wykładamy folią.
Na dno tortownicy kładziemy listki pietruszki i wykładamy masę serową, wyrównujemy wierzch .Masę przykrywamy kromkami chleba, tak aby zapełnić całą powierzchnię.
Folię zawijamy do środka , dociskamy talerzykiem. Schładzamy kilka godzin.
Resztę szczypiorku i natki tniemy bardzo drobno.
Schłodzony tort odwrócić dnem do góry, wyłożyć tort na paterę, usunąć folię.
Boki posypujemy szczypiorkiem i natką.
Dekorujemy pomidorkiem i szczypiorkiem.
Komentarze